Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valsts koncentrē savus datu centrus

Ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāju Jāni Boktu sarunājas Romāns Meļņiks.

Fragmenti no intervijas:

Plaša uzmanība pievērsta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) cīņai par privātuzņēmēju rīcībā esošu datu pieejamību, toties mazāk pamanīts palicis fakts, ka pārņemat daļu VID funkciju, kas saistītas tieši ar datiem.

Mēs nevis VID funkcijas pārņemam, bet tās, kuras drīzāk saistītas ar mūsu, nevis VID kompetenci. Jau izsenis runā par valsts funkciju izpildes centralizāciju, koncentrēšanu tajās organizācijās, kurām tās piekritīgas, lai neveidotos bezjēdzīgi daudzi vienas jomas kompetenču centri. Līdz ar to mēs pārņemam apsaimniekot VID Datu centru, kas atrodas Talejas ielā. Sadarbība ir starp trim organizācijām – LVRTC, VID un VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), kuriem pieder VID iznomātā ēka. Līdz ar to nākotnē šo datu centru varēs izmantot ne tikai VID. Esam iecerējuši to palaist daudzlietotāju režīmā, tātad arī citām iestādēm, organizācijām dot iespēju savus serverus izvietot jau uzbūvētā datu centrā, nevis paralēli būvēt un uzturēt savus.

Vai šī visu datu centru koncentrēšana vienās rokās nav saistīta arī ar lieliem riskiem, ja ir viens konkrēts mērķis, uz ko, nedod dies’, kādam teroristam fokusēties? Vai nevar visu valstī paralizēt vienā piegājienā?

Tāpēc valstī pastāv īpaša koncepcija – tā sauktais vienotais loģiskais datu centrs. Proti, mūsu pārvaldītie datu centri nav piesieti vienai dislokācijai, tie ir izkliedēti, turklāt ne tikai dažādās vietās Latvijā, bet arī vairākās vietās ārpus tās. Nekad nav bijusi doma visu samest vienā maisiņā. Tas gan saistās ar tādu smalku lietu, kā dati tiek pārvaldīti, cik daudz un kādi dati drošības dēļ tiek dublēti atkarībā no to nozīmīguma.

Viens no privātajiem šīs jomas uzņēmumiem savu datu centru izveidojis kādreizējās bumbu patvertnēs. Jūs izmantojat virszemes būves. Tas pietiekami droši?

Drošība atkarīga no vairākiem faktoriem. Viens – fiziskā drošība. Ja kādam šķiet, ka padomju laikā būvētās bumbu patvertnes pat no kara draudiem šobrīd glābtu.... Varbūt sirdsmieram liekas, ka tā ir, ar prātu to vērtējam kritiski. Datu centram drošība ir dažādu faktoru kombinācija. Svarīgs elektrības pieslēgums, optisko datu kabeļu pieslēgumi, dislokācija, piekļūšanas iespējas un daudz kas cits. Nenoliedzami, ka fiziskās atrašanās vietai ir nozīme, tomēr šobrīd ir arī daudzas citas metodes, kā izkliedēt riskus. Piemēram, var izdarīt tā, ka, saņemot kādu datu kopumu, arī mēs nezinām, kurā no serveriem tas uzglabājas.

Datu šifrēšana tiek izmantota?

Jā, un tā vispār būs tendence nākotnē, ka tie tiks pārsūtīti un uzglabāsies šifrētā veidā, lai pat tad, ja kāds nelegāli tiek tiem klāt, saprātīgā laikā tos nevarētu izmantot. Te svarīgi, lai dati tiktu šifrēti pēc iespējas ātrāk – līdzko tie tiek radīti. Jo ātrāk šifrēs, jo mazāks risks.

Visu interviju lasiet otrdienas, 22. augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas