Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vienu no diviem plāksteriem

Lēmums par finansējumu veselības aprūpei ir tik ilgi atlikts, ka sasniegts kritiskais punkts. Diskusijas šonedēļ vēl turpināsies, bet jau skaidrs, ka jāmaksā būs iedzīvotājiem, ik mēnesi atvēlot tam konkrētu summu vai arī maksājot lielāku pievienotās vērtības nodokli (PVN). Turklāt plānots, ka nākotnē pilnu veselības aprūpes pakalpojuma grozu varēs saņemt tikai tie, kas maksās sociālo nodokli.

Koalīcijas partijas šodien mēģinās vienoties par vienu no diviem piedāvātajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļiem. Viens no tiem – Latvijas Bankas virzītais – paredz ieviest obligātu ikmēneša maksājumu 20 eiro visiem darbspējīgajiem iedzīvotājiem neatkarīgi no viņu ienākumiem. Otrs – premjera Māra Kučinska (ZZS) piedāvātais – paredz novirzīt veselības aprūpes sistēmai 1,5% no sociālā budžeta un to kompensēt, par 1% palielinot PVN. Tādējādi notiktu atgriešanās pie 2011. gada PVN likmes – 22%. PVN likmes paaugstināšana papildus nodrošinātu apmēram 80 miljonus eiro, bet 20 eiro ikmēneša maksājums – ap 250 miljoniem eiro gadā.

Darba grupā, kura strādāja pie priekšlikumiem, vienošanās nav, un valdības vadītājam ir grūti spriest, kāds būs koalīcijas partneru lēmums. Viņš pats atbalsta PVN celšanu, norādot, ka nav pieņemami varianti, kuri uzliek papildu slodzi mazo un arī vidējo algu saņēmējiem, tādējādi veicinot sociālo netaisnību. Vēl viena sarkanā līnija ir darbaspēka nodokļu palielināšana, jo tā ir pretrunā ar nodokļu reformas būtību un mērķiem, uzskata Kučinskis. Par PVN celšanu ir arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS), kura norāda, ka tas būtu solidāri – maksās visi pēc savām iespējām. Savukārt ikmēneša maksājumam viņa nepiekrīt, saucot to par jaunu nodokli, kas nav adekvāti.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera par savu pozīciju vēl lems, bet Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone saka, ka atbalstāmāka būtu fiksēta ikmēneša summa, par kuras lielumu vēl jādiskutē. Arī no Latvijas Bankas izskan pārmetumi, ka PVN ceļ tikai tās valstis, kas ir dziļā krīzē, bet Latvija šādā situācijā nav. 

Tas, ka vienošanās netika panākta darba grupā, ir signāls, ka grūti būs pieņemt lēmumu arī politiskā līmenī. Šobrīd gan šķiet, ka lielāks atbalsts būtu ikmēneša maksājumam, ja tas būtu diferencēts – jo vairāk pelna, jo vairāk maksā. 

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Dienai partijas nostāju nevarēja komentēt, bet viņš iestājas pret PVN palielināšanu. Diskusija varētu būt par obligāto veselības apdrošināšanu, ja maksājums būtu diferencēts. PVN celšanu neatbalsta arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, bet arī viņš partijas viedokli komentēt nevarēja. Savukārt Vienotības frakcijas vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns uzsvēra, ka pirms lēmuma pieņemšanas jāveic visu variantu aprēķini un jāanalizē riski un ieguvumi.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 5.jūnija laikrakstā Diena!

Top komentāri

PVN plāksteris ir par mazu
P
Ar 80 miljoniem, ko dotu PVN palielināšana, nepietiks pat mediķu algu normalizēšanai. Tas nozīmē, ka Lielā Mediķu Aizbraukšana turpināsies!
Baldzēns un Keris iebilst
B
Baldzēns un Keris iebilst pret vienīgo risinājumu, kas varētu beidzot normalizēt mediķu algas un mazināt rindas. Ko tas varētu nozīmēt?
Keris iebilst pret apdrošināšanu
K
Keris iebilst pret apdrošināšanas maksājumu, jo tad mediķu algas tiktu paceltas normālā līmenī. Savukārt tas var stipri vien mazināt mediķu interesi par turpmāku palikšanu arodbiedrībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas