Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zatlers skarbi kritizē prezidentu Bērziņu: Neko traģiskāku pateikt vairs nevar

Pirms nedēļas Minhenē uz vienu no prestižākajām drošības konferencēm ieradās daudzi ietekmīgi politiķi. Diskusijās blakus Ukrainas prezidentam sēdēja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Turpat pirmajās rindās bija Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Skatītāju zālē varēja manīt Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Tikmēr pašreizējais Latvijas valsts vadītājs Andris Bērziņš uz konferenci nebija ielūgts, svētdienas vakarā vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers savos izteikumos ir ass. Viņaprāt, šobrīd par vienīgo darītāju Ukrainas kara sakarā Latvijā atstāts ārlietu ministrs. Premjere nodarbojas ar prezidentūras lietām, bet Valsts prezidents klusē. Tomēr tieši prezidentam šobrīd būtu jābūt aktīvam un skaļam Latvijas interešu aizstāvim ārvalstīs. Tā vietā valsts vadītāji nav varējuši pat precīzi pateikt, ko viņi domā par karu Ukrainā un vai to vispār uzskata par Krievijas uzbrukumu, norāda Zatlers.

"Skaidrs nē Krimai, karam Ukrainā, skaidra pozīcija, ka tas ir karš, kas tur notiek, skaidra pozīcija, ka tā puse, kas var izbeigt karu, tā ir Krievija, jo viņi piegādā ieročus," uzsver eksprezidents. Viņaprāt, Latvijas augstākās amatpersonas šo nav skaidri pateikušas: "Nu var pateikt dažādi. Bet tādu vīrišķīgu stāju ar mugurkaulu es neredzēju."

"Jūs redziet, kāda attieksme ir pret Lietuvu. Pavisam savādāka. Mēs tā cerēsim, ka mums noderēs tas, ka mēs esam tādi klusāki. Bet es domāju, ka nenoderēs. Jo šis ir ļoti kritisks brīdis Eiropas vēsturei. Kādam būtu jābūt prezidentam šādā starptautiskā situācijā? Ļoti aktīvam ārpolitiski. Tieši tā iemesla dēļ, ka ir tikai trīs Latvijas amatpersonas, kas var to darīt publiski, skaļi, pārliecinoši. Un šajā brīdī, kad baltiešiem sāk ticēt, jo baltiešu prognozes ir piepildījušās," turpina Zatlers.

Viņš arī norāda, kādam vajadzētu būt prezidentam nākamajā termiņā: "Katram vēstures periodam ir savs cilvēks un nākošajos četros gados jābūt ļoti aktīvam. Es pat teiktu – skaļam. Labi saprotamam gan Latvijai, gan arī ārzemēs. Jo būtiski, ka arī cilvēkiem Latvijā ir jāsaprot, ko viņš saka ārzemēs."

Zatlers skarbi kritizēja Bērziņa nespēju pieņemt lēmumu par došanos uz 9.maija svinībām Maskavā: "Vissliktākais signāls, ko Krievijai varēja sūtīt. Vajadzēja ātri izlemt un pateikt. Nu, kā jūs domājat, kā mēs jūtamies kā Latvijas  pilsoņi, ja mums saka – nu ziniet, es pa priekšu saskaņošu ar Krieviju un tad jums pateikšu, ko esmu nolēmis. Neko traģiskāku pateikt vairs nevar."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas