Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Zemnieki un VK panāk kompromisu jautājumā par zemes lietošanas apliecinājumu

Ceturtdien Valsts kontroles vadītāja Inguna Sudraba un Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs Juris Lazdiņš vienojušies jautājumā par zemes lietošanas dokumentiem, kas nepieciešami tiešmaksājumu saņemšanai, portālu Diena.lv informēja Zemnieku Saeimas pārstāve Linda Anaite.

Jau ziņots, ka Zemkopības ministrija valdības sēdei gatavoja grozījumus noteikumos par platībmaksājumu piešķiršanu, kas paredzēja, ka ir jāuzrāda rakstisks dokuments par zemes atrašanos lauksaimnieka valdījumā. Grozījumi tika sagatavoti pēc Valsts kontroles ieteikuma, kas revīzijā vērsusi uzmanību, ka Lauku atbalsta dienesta (LAD) izveidotā maksājumu administrēšanas sistēma nenodrošina pietiekamu kontroli pār Eiropas Savienības finansējuma piešķiršanu. Tam iebilda zemnieki uzskatot, ka jaunā prasība daudziem liegtu saņemt atbalsta maksājumus, jo liela daļa ražojošo lauksaimnieku apsaimnieko zemi uz savstarpējas mutiskas vienošanās pamata, turklāt šāda prasība radītu milzīgu administratīvo slogu kā ražojošajiem lauksaimniekiem, tā LAD.

Tikšanās laikā abas puses vienojās, ka normatīvo aktu grozījumi radīs papildus administratīvo slogu un tāpat neizslēgs kontroles mehānisma nepieciešamību, tādēļ LAD jāizstrādā metodiskie norādījumi, kas noteiks, kā pārbaužu laikā darbinieki pārliecināsies, ka lauksaimniekam zeme ir tiesiskā valdījumā. "Lauksaimniekiem būs jāsakārto nomas zemju dokumentācija, bet tā būs jāuzrāda pie pārbaudēm, nevis ar papīru kalniem jābrauc uz LAD, lai pieteiktos platībmaksājumiem," pēc tikšanās sacīja J.Lazdiņš.

Organizāciju vadītāji vienojušies, ka zemes īpašuma vai lietošanas tiesības zemnieki varēs pierādīt ar Zemesgrāmatas, nomas līguma un citu dokumentu starpniecību.

"Esam ļoti apmierināti ar sarunu iznākumu, jo atkritīs lielas birokrātiskas problēmas un virzīs zemes tirgus sakārtošanos pareizajā virzienā," sacīja Zemnieku Saeimas priekšsēdētājs.

Sarunas rezultātus Zemnieku Saeima vadība jau tuvākajā laikā pārrunās ar Zemkopības ministrijas un LAD pārstāvjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas