Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Obama aicina palestīniešus runāt ar Izraēlu

Palestīnieši bez īpaša entuziasma ceturtdien uzņēma ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš ieradās Rietumkrasta pilsētā Rāmallā. Kā īpašs «sveiciens» viņam bija divas raķetes, kas piezemējās Izraēlas dienvidu pilsētā Sederotā.

Tās tika izšautas no palestīniešu radikālā grupējuma Hamas pārvaldītās Gazas joslas.

B. Obama, klātesot palestīniešu pašpārvaldes prezidentam Mahmūdam Abāsam, apliecināja, ka ASV iestājas par mieru Tuvajos Austrumos, un paziņoja, ka to neveicinot jaunu ebreju apmetņu celtniecība Rietumkrastā.

Tomēr viņš neaicināja Izraēlu pārtraukt būvniecību, kas palestīniešiem ir galvenais priekšnoteikums, lai atjaunotu iestrēgušās miera sarunas.

Sagaida ar protestiem

Pēc siltās sagaidīšanas Izraēlas galvaspilsētā Telavivā, kur B. Obama trešdien sāka savu trīs dienas ilgo Tuvo Austrumu apmeklējumu, ceturtdien Rāmallā ASV prezidentu uzņēma bez īpašas pompozitātes.

Netālu no M. Abāsa rezidences, pie kuras nolaidās B. Obamas helikopters, notika demonstrācija, kurā piedalījās aptuveni 150 cilvēku.

Protestētāji apsūdzēja B. Obamu vēlmē nostāties Izraēlas pusē, vēsta Reuters.

Vairāk nekā pēc divas stundas ilgās tikšanās ar M. Abāsu B. Obama paziņoja, ka «palestīnieši ir pelnījuši savu valsti», un aicināja viņus atsākt sarunas ar izraēliešiem. «Manuprāt, lai gan abām pusēm atsevišķos jautājumos varētu būt spēcīgas nesaskaņas un tās varētu būt iesaistītas aktivitātēs, kuras otra puse uzskata par godīgas rīcības pārkāpumu, mums ir jāvirzās uz priekšu, lai panāktu vienošanos,» sacīja B. Obama.

Tomēr M. Abāss vēlreiz apliecināja, ka atgriezīsies pie miera sarunām tikai tad, ja Izraēla iesaldēs apmetņu celtniecību, un apliecināja, ka palestīniešu valsts izveidošana garantētu Izraēlai mieru ar arābu valstīm. «Ja starp mums un izraēliešiem tiktu panākts miers, visas arābu un musulmaņu valstis - kopā 57 - nekavējoties atzītu Izraēlu,» paziņoja M. Abāss.

Atlicis maz laika

Dienu iepriekš gan B. Obama, gan Izraēlas centriski labējais premjers Benjamins Netanjahu apliecināja ticību tā sauktajam divu valstu risinājumam, tomēr kopīgajā preses konferencē B. Obama izvairījās pieminēt ebreju apmetņu jautājumu.

Savā pirmajā prezidentūras termiņā B. Obama uzstājīgi aicināja B. Netanjahu necelt jaunas apmetnes palestīniešu apdzīvotajās teritorijās. Tomēr pēc tam kad Izraēlas premjers atteicās pārtraukt celtniecību, ASV prezidents vairs neapsprieda šo jautājumu.

Palestīniešu mērķis ir sava valsts, kas atrastos Gazas joslā, Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē jeb teritorijās, ko 1967. gadā okupēja Izraēla. Kopš tā laika Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē, ko palestīnieši redz kā savas neatkarīgās valsts galvaspilsētu, Izraēla ir izveidojusi desmitiem apmetņu, kurās mīt 560 tūkstoši ebreju.

Pēdējos gados apmetņu celtniecība ir strauji izvērsusies, un tās ir iespiedušās dziļi palestīniešu teritorijās, tāpēc izskan brīdinājuma signāli, ka ir palicis pavisam maz laika, lai panāktu divu valstu risinājumu.

Henrijs Sīgmans, kurš ir redzamākais Izraēlas politikas kritiķis ASV ebreju kopienā, uzskata, ka B. Obama nevar gaidīt vēl četrus gadus, lai izbeigtu konfliktu. «ASV zina, ka, neko nedarot, viņi pasludina nāves spriedumu divu valstu risinājumam, ja vien tas jau nav izdarīts,» H. Sīgmans sacīja aģentūrai AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits