Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuva noraidījusi vairāk nekā 560 migrantu politiskā patvēruma lūgumus

No vairāk nekā 4100 nelegālajiem migrantiem, kas šogad ieradušies Lietuvā, patvērumu tai lūguši pāri par 2140 cilvēkiem, un Lietuvas iestādes līdz šim izskatījušas un noraidījušas 562 pieteikumus, otrdien paziņojusi Iekšlietu ministrija.

130 migranti jau devušies projām no Lietuvas.

Lietuva šovasar izsludināja ārkārtējo situāciju saistībā ar krasu nelegālo migrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai, bet no 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

Kopš tā brīža šķērsot robežu neatļautās vietās liegts vairāk nekā 2400 ārvalstniekiem.

"Šobrīd situāciju pie robežas izdevies stabilizēt, koordinējot darbības gan valsts, gan starptautiskajā līmenī, neraugoties uz mūsu kaimiņvalsts nedemokrātiskā režīma centieniem izmantot nelegālo migrāciju kā politiskā spiediena instrumentu," paziņojumā presei uzsvērusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Kā viņa vēlāk sacījusi žurnālistiem Seimā, migrantiem, kuru patvēruma lūgums noraidīts, atliek divas iespējas - atgriezties mājās brīvprātīgi vai tikt deportētiem piespiedu kārtā.

Vaicāta, vai Lietuvai ir plāns, kā integrēt tos migrantus, kuri netiks deportēti uz savām izcelsmes valstīm, ministre atgādinājusi, ka "Lietuva visbiežāk tiek uzlūkota nevis kā mērķa valsts, bet kā starpstacija".

Vienlaikus viņa norādījusi, ka integrācijas plāns tiek veidots, "tomēr visa uzmanība, visi pūliņi tiek veltīti tam, lai šīs personas varētu atgriezties izcelsmes valstīs".

Ministre otrdien iepazīstināja parlamentu ar situāciju nelegālās migrācijas krīzes risināšanā. 

Kā ziņots, reaģējot uz šo krīzi, Lietuvā tika pieņemti grozījumi likumā par ārvalstnieku tiesisko statusu, paātrinot patvēruma pieteikumu izskatīšanas procedūras; pieņemts arī likums par fiziskas barjeras ierīkošanu gar Baltkrievijas robežu un grozīti vairāki citi tiesību akti.

Ministrijas paziņojumā uzsvērts, ka līdz šim visvairāk apdraudētajās robežas vietās jau izveidots dzeloņstiepļu žogs aptuveni 25 kilometru garumā.

Atgādināts arī, ka Lietuva apstiprinājusi kārtību, kas ļauj tās teritorijā nonākušajiem migrantiem, kuri piekrīt atgriezties mājās brīvprātīgi, saņemt palīdzību - biļetes atceļam un 300 eiro pabalstu.

Apsolīts, ka līdz ar auksta laika tuvošanos visi migranti no pagaidu izmitināšanas vietām tiks pārcelti uz apsildāmām telpām ar visu nepieciešamo infrastruktūru, šai procesā priekšroku dodot ģimenēm ar bērniem, topošajām māmiņām un citu neaizsargātāko grupu cilvēkiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits