Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ANO sūtnis: Izraēliešu un palestīniešu konflikts var pāraugt visaptverošā karā

Izraēlas un Gazas joslas konfliktā nerimstot raķešu apšaudēm un kara aviācijas triecieniem, bet Izraēlas pilsētas ar lielu arābu iedzīvotāju skaitu pārņemot nekārtībām, trešdien vairojās bažas, ka izraēliešu un palestīniešu konflikts var pāraugt visaptverošā karā. ANO Tuvo Austrumu sūtnis Tors Venneslands brīdināja, ka "notiek eskalācija visaptveroša kara virzienā".

Palestīniešu kaujinieki kopš pirmdienas no Gazas joslas Izraēlas virzienā izšāvuši vairāk nekā 1000 raķešu, pavēstīja Izraēlas armija, savukārt Izraēla Gazas joslā veikusi vairākus simtus uzlidojumu.

Vardarbībā, kas aizsākās nedēļas nogalē ar Izraēlas policijas un palestīniešu sadursmēm Jeruzalemes Aksas mošejas kompleksā, Gazas joslā nogalināti 48 cilvēki, arī 14 bērni, divi palestīnieši nogalināti Rietumkrastā, dzīvību zaudējuši arī pieci izraēlieši.

Pasaules lielvaras pauž bažas par vardarbības eskalāciju, ANO Drošības padome gatavojas vēl vienai ārkārtas sēdei par asiņaino krīzi.

"Līderiem visās pusēs jāuzņemas atbildība deeskalācijas labā," sacīja Venneslands .

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu izsludinājis ārkārtas stāvokli Lodas pilsētā, kur dzīvo gan ebreji, gan arābi, un kur atbilstoši policijas teiktajam "dažos arābu iedzīvotāju sektoros izraisījušās plašas nekārtības".

Arī citās Izraēlas pilsētās ar lielu arābu iedzīvotāju skaitu izraisījušās protesti - tajos plīvojuši Palestīnas karogi, dedzinātas automašīnas un īpašumi, notikušas sadursmes ar Izraēlas policiju, uzbrukts ebreju autobraucējiem, vairojot bažas par pilsonisko nekārtību vēršanos plašumā.

Palestīniešu grupējumi, visbiežāk Hamas un Islāma džihāds, izšāvuši vairāk nekā 1000 raķešu, pavēstīja Izraēlas armija, no tiem vairāki simti raidīti Telavivas virzienā.

No šīm raķetēm 850 trāpījušas Izraēlā, vai arī tās pārtvērusi Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma Dzelzs kupols, bet pārējās nogāzušās Gazas joslā, norādīja armija.

Izraēla Gazas joslā veikusi vairākus simtus uzlidojumu, dodot triecienu mērķiem, ko Izraēla raksturo kā palestīniešu militāros objektus.

Gazas joslā ievainoti vismaz 230 cilvēki, bet Izraēlā vairāk nekā 100.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons aicināja Izraēlu un palestīniešus "atkāpties no kraujas malas" un izrādīt savaldību.

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) prokurore Fatu Bensuda pauda bažas par vardarbības eskalāciju un pieļāva, ka ir pastrādāti noziegumi.

Bensuda jau 3.martā pavēstīja, ka sāk pilna apjoma izmeklēšanu par situāciju Izraēlas okupētajās teritorijās, ar to izraisot Izraēlas, kas nav Hāgā bāzētās tiesas dalībvalsts, nepatiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits