Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

ASV viceprezidents: Stratēģiskās pacietības ēra attiecībās ar Ziemeļkoreju ir beigusies

ASV prezidents Donalds Tramps cer, ka Ķīna izmantos savu ietekmi, lai pārliecinātu Ziemeļkoreju atteikties no saviem ieročiem, norādīja ASV viceprezidents Maiks Penss, kurš apmeklēja ASV vadīto ANO bāzi Bonifas, kura atrodas tikai pāris simtus metru no demilitarizētās zonas, kas norobežo Dienvidkoreju no Ziemeļkorejas.

Penss, kurš Ziemeļkorejas nesen veikto neveiksmīgo raķetes izmēģinājumu nodēvēja par provokāciju, žurnālistiem sacīja, ka Savienotās Valstis un to sabiedrotie sasniegs savus mērķus "miermīlīgiem līdzekļiem vai galu galā jebkuriem nepieciešamajiem līdzekļiem", lai aizsargātu Dienvidkoreju un stabilizētu reģionu.

Norādot, ka pagājusi ceturtdaļa gadsimta, kopš Ziemeļkoreja ieguva kodolieročus, Penss paziņoja, ka pacietības laiks ir beidzies.

"Bet stratēģiskās pacietības ēra ir beigusies. Prezidents Tramps licis skaidri saprast, ka Savienoto Valstu un mūsu sabiedroto reģionā pacietība ir beigusies un mēs vēlamies redzēt pārmaiņas," sacīja Penss, norādot, ka ASV vēlas redzēt Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieroču programmas.

Penss piebilda, ka arī Ziemeļkorejas veiktie ballistisko raķešu izmēģinājumi ir nepieņemami.

Tramps svētdien pavēstīja, ka Ķīna strādā ar ASV pie "Ziemeļkorejas problēmas".

Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos ģenerālleitnants Herberts Makmāsters norādīja, ka Trampa nesenais lēmums veikt raķešu uzbrukumu Sīrijā ir zīme tam, ka prezidents ir gatavs pieņemt smagus lēmumus. Makmāsters sacīja, ka pienācis laiks spert visus iespējamos soļus, izņemot militāros, lai mēģinātu atrisināt šo problēmu mierīgi.

Penss, kura tēvs piedalījās no 1950.gada līdz 1953.gadam notikušajā Korejas karā, ar helikopteru ieradās ASV vadītajā ANO bāzē Bonifas, kas atrodas tikai pāris simtus metru no demilitarizētās zonas.

Demilitarizētā zona ir četrus kilometrus plata un pamatīgi mīnēta josla, kas vijas cauri visai Korejas pussalai.

Gaidāms, ka pēc demilitarizētās zonas apmeklēšanas Penss Seulā tiksies ar Dienvidkorejas prezidenta vietas izpildītāju Hvanu Kjoanu.

Penss svētdien ieradies Seulā, sākot desmit dienu braucienu pa Dienvidkoreju, Japānu, Indonēziju un Austrāliju. Viņa vizīšu uzmanības centrā būs Ziemeļkoreja, kas dažas minūtes pēc Pensa lidmašīnas pacelšanās no Aļaskas svētdien veica neveiksmīgu raķetes izmēģinājumu.

Pēc ASV un Dienvidkorejas rīcībā esošās informācijas, raķete eksplodējusi palaišanas brīdī.

Baltais nams uzskata, ka Phenjana centusies izmēģināt vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti. Ziemeļkoreja regulāri izmēģina tuva darbības rādiusa raķetes, bet vienlaikus izstrādā arī vidēja un tāla darbības rādiusa raķetes.

Ar katru no Pensa brauciena maršrutā ietvertajām valstīm, izņemot Indonēziju, Amerikas Savienotajām Valstīm ir līgumi par militāras palīdzības sniegšanu, tādēļ Pensa darba kārtībā nozīmīgs jautājums ir apliecināt ASV militāro saistību nepārtrauktību, lai gan Tramps iepriekš vairākkārt ir apšaubījis, vai ASV ir jāuzņemas tik liela loma pasaulē.

Dienu pirms neveiksmīgā izmēģinājuma Ziemeļkoreja izrādīja apmēram 60 raķetes militārā parādē, kas tika rīkota par godu komunistiskā režīma dibinātāja Kima Irsena 105.dzimšanas dienai. Bruņojuma eksperti uzskata, ka šajā parādē varētu būt izrādīti arī jauni starpkontinentālo ballistisko raķešu veidi.

Phenjanas kodolieroču ambīcijas ir nonākušas uzmanības lokā pēdējo nedēļu laikā, kad Tramps solīja ieņemt stingru nostāju pret Ziemeļkoreju un draudēja ar vienpusēju rīcību, ja Ķīna nepalīdzēs ierobežot Phenjanas kodolieroču programmu.

Trampa administrācija ir nosūtījusi uz Korejas pussalu ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģi Carl Vinson un tā trieciengrupas kuģus, tādējādi demonstrējot Savienoto Valstu spēku.

Ziemeļkoreja veikusi kopumā piecus kodolizmēģinājumus, tai skaitā divus pērn, un, domājams, gatavojas nākamajam.

Phenjana, kam ANO aizliegusi izmēģināt tāla darbības rādiusa raķetes, ir paziņojusi, ka sasniegusi pēdējās stadijas ar kodolgalviņu aprīkotas starpkontinentālas ballistiskās raķetes izstrādāšanā, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu. Eksperti uzskata, ka Ziemeļkoreja spētu to panākt tuvāko gadu laikā.

Top komentāri

Renate
R
Pareizakais butu, ja ASV veiktu merktiecigus triecienus Ziemelkorejai un iznicinatu sis valsts dikrarorisko vadibu un apvienotu Ziemelkoreju un Dienvidkoreju ka vienu valsti ka tam ir jabut. Diktatoriski rezimi ir jaiznicina pasa sakne.
aivarsz
a
P.S. Šodienas "svaigs piemērs"-ko darīsim ar Turciju? Tā arī jau reāli IR diktatora valsts !
aivarsz
a
ASV vēlētos ,lai Ziemeļkoreja... Katrs VAR kaut ko vēlēties... es arī vēlos būt bagāts,BET kaut kā nesanāk... jebkurā gadījumā neviena valsts nevar un nedrīkst piespiest citu valsti darīt to,ko viņa -piespiedējvalsts grib. Katra valsts ir SUVERĒNA ! var ar to "nedraudzēties",netirgoties u.t.t.,bet ne jau AIZLIEGT tai nodrošināties ar aizsardzības potenciālu. Neaiztieciet mani un es neaiztikšu jūs !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits