Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Cietumos esošie ETA biedri pieprasīs pārvešanu uz Basku zemi

Pēc basku separātistu bruņotā grupējuma ETA paziņojuma par atteikšanos no bruņotas cīņas, cietumos esošie basku nacionālisti oficiāli pieprasīs pārvešanu uz ieslodzījuma vietām Basku zemē.

Ieslodzīto separātistu organizācija EPPK deklarācijā, kas sestdien publicēta basku valodā iznākošajā laikrakstā Gara, kurš regulāri publicē ETA paziņojumus, pausta cerība, ka cietumnieku pārvešana uz Baskoniju būs solis, kas atspoguļos lielākas politiskās ietekmes piešķiršanu baskiem.

"Lai dotu savu aktīvo un pozitīvo ieguldījumu politiskajā procesā, mūs jāsapulcina Basku zemē," laikraksts citē organizācijas deklarāciju.

Atsaucoties uz citēto dokumentu, laikraksts vēsta, ka tuvākajās dienās katrs no EPPK biedriem iesniegs individuālu pārvešanas lūgumu. Francijas un Spānijas cietumos šobrīd atrodas aptuveni 700 ETA locekļu, kas izkaisīti pa dažādām nomaļām ieslodzījumu vietām, lai neļautu viņiem koordinēt grupējuma darbību.

Tikmēr gan pašreizējā sociālistu vadītā Spānijas valdība, gan līdz šim opozīcijā bijusī konservatīvā Tautas partija, kas guva uzvaru 20.novembrī notikušajās vēlēšanās, paziņojušas, ka nesāks sarunas ar ETA, kamēr grupējums bez jebkādiem priekšnoteikumiem nepaziņos par savu pašlikvidāciju.

Organizācija ETA (Euskadi Ta Askatasuna) jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi 829 cilvēkus.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits