Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

DĀR skolēni un skolotāji glābiņu meklē privātskolās

Britu raidkorporācija BBC vēsta, ka aizvien vairāk skolēnu izvēlas apmeklēt privātskolas, kurās mācību process organizēts krietni labāk, turklāt nav problēmas ar infrastruktūru. Interesanti, ka arī daudzi pedagogi nolemj pārcelties uz šīm skolām, neraugoties uz to, ka valsts skolās darba alga teorētiski ir par aptuveni 10% lielāka.

Situāciju DĀR valsts skolās ļoti daiļrunīgi nesen raksturojusi izglītības ministre Endžija Motšeka (Angie Motsheka), kura bijusi spiesta atzīt, ka 1700 skolās nav pieslēgts pat ūdensvads, bet 15 000 skolu iztiek bez bibliotēkām. Ministre gan solījusi reformas un investīcijas infrastruktūrā, tomēr ar šādiem solījumiem sabiedrība tiek barota jau gadiem ilgi, un aktīvistu grupa ar nosaukumu Equal Education (Vienlīdzīga izglītība) marta sākumā pat iesniegusi prasību tiesā, pieprasot, lai valdība tiktu piespiesta nodrošināt normālus apstākļus izglītības iegūšanai visās valsts skolās.BBC vēsta, ka privātskolu īpatsvars DĀR pēdējo desmit gadu laikā pieaudzis par 75%. "To nosaka vecāku pieprasījums," norādījusi Johannesburgas domnīcas Centre for Development and Enterprise (Attīstības un iniciatīvas centrs) vadītāja Anna Bernšteina (Ann Bernstein). "Mūsu rīcībā esošie dati, kas iegūti gan no atsevišķām iedzīvotāju kopienām, gan valdības iestādēm, liecina, ka daudzās valsts skolās skolotāji pirmdienās un piektdienās vienkārši neierodas darbā - viņi paralēli piepelnās arī citur. Par nolaistajām ēkām, mācību līdzekļu trūkumu pat nav vērsts runāt," viņa uzsver. BBC aptaujātie speciālisti uzskata, ka šāda situācija izveidojusies ierēdņu nolaidības un korumpētības dēļ, taču nedrīkst aizmirst arī par tādu aspektu kā pašu pedagogu zemais morāles līmenis. Daudzi skolotāji uzskatot, ka valsts skolās var strādāt pa roku galam, taču, ja šos pašus cilvēkus pieņem darbā privātskolās, noskaidrojas, ka viņi nemaz nav tik slikti speciālisti. "Kādreiz mums bija samērā labi rezultāti, bet pašlaik trūkst gan matemātikas, gan dabas zinātņu skolotāju. Tie, kas piesakās darbā, parasti atbrauc, paraugās uz šiem apstākļiem un dodas prom," skumji saka Nonkebelas vidusskolas direktors Humzi Madikane (Khumzi Madikane), BBC korespondentei demonstrējot nolaisto skolās ēku ar sausajām tualetēm pagalmā, un piebilst, ka par datoru iegādi šī skola var nesapņot. "Es nevaru vainot tos vecākus, kuriem ir finansiālas iespējas, lai sūtītu savus bērnus privātskolā," viņš saka, piebilstot, ka lielai daļai nabadzīgo ļaužu šādas iespējas nav. Mācību maksa dažādās skolās atšķiras, taču vidēji tā ir 1100 dolāru jeb aptuveni 580 latu gadā. Ņemot vērā, ka DĀR ekonomika piedzīvo samērā strauju augšupeju, aizvien vairāk iedzīvotāju var atļauties šādus tēriņus, un, piemēram, tikai Hautenas provincē vien pērn reģistrētas vairāk nekā 100 jaunas privātskolas. BBC uzsver, ka to lielākā priekšrocība ir augstāka izglītības kvalitāte. Statistika liecina, ka valstī vidēji mazāk nekā 50% skolēnu sekmīgi nokārto gala eksāmenus, bet privātajās skolās šis skaitlis svārstās no 83 līdz 100 procentiem.

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) izglītības sistēma pārdzīvo iespaidīgu krīzi. Pat saskaņā ar oficiāliem datiem aptuveni 80% valsts skolu situācija tiek vērtēta kā katastrofāla, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits