Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Erdogans kliedē Zviedrijas cerības uz uzņemšanu NATO

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans trešdien atteicies pakļauties pieaugošajam starptautiskajam spiedienam un pirms jūlija vidū gaidāmā NATO samita Viļņā beidzot ratificēt Zviedrijas uzņemšanu aliansē.

"Zviedrijai ir cerības. Tas nenozīmē, ka mēs tām pakļausimies," paziņoja Erdogans. "Lai mēs varētu piepildīt šīs cerības, Zviedrijai vispirms jāizdara savs darbs."

ASV prezidents Džo Baidens telefonsarunā pēc Erdogana pārvēlēšanas Turcijas prezidenta amatā aicināja viņu ratificēt protokoli par Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs vizītes laikā Stambulā šomēnes ar Erdoganu runāja par Zviedriju.

Erdogans norādīja, ka Stoltenberga vizītes laikā Stambulā Stokholmā notika kurdu atbalstītāju protesta akcija, bet Turcija vēlas, lai Zviedrija aizliedz tādus protestus.

Zviedrijas "tiesībsargājošanas iestādēm ir konstitūcijā paredzētas tiesības", norādīja Erdogans, aicinot tās izmantot. "Ja jūs to neatrisināsiet, mēs Viļņas samitā" nevaram atbalstīt Zviedrijas uzņemšanu NATO, viņš brīdināja.

Erdogans līdz šim ir bloķējis Zviedrijas uzņemšanu, pārmetot Stokholmai patvēruma došanu personām, ko Ankara uzskata par teroristiem, īpaši kurdu separātistu bruņotā grupējuma "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) kaujiniekiem.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kas vēl nav ratificējušas Zviedrijas uzņemšanu, lai gan tā pieteikumu dalībai aliansē iesniedzas kopā ar Somiju vēl pērn pēc tam, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Somija aprīlī kļuva par alianses dalībvalsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits