Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

FOTO: Prezidenta vēlēšanās Ukrainā prognozē augstu vēlētāju aktivitāti

Braucot pa Kijevas - Čerņigovas lielceļu, kas ir visai labi notīrīts, bet uz kura ir daudz autoinspektoru, iegriežoties vairākos vēlēšanu iecirkņos, Diena novēroja, ka tur norisinās pēdējā sagatavošanās rītdienas valsts prezidenta vēlēšanām. Iecirkņos ir saņemti biļeteni un ir aī skaidrs pie cik daudziem vēlētājiem būs jādodas uz mājām.

Viena no galvenajām kandidātēm prezidenta vēlēšanās pašreizējā premjere Jūlija Timošenko ir paudusi bažas, ka tieši balsošana mājās var pavērt plašas falsifikācijas iespējas, ko savu atbalstītāju reģionos plānojot veikt promaskaviski orientētās partijas līderis Viktors Janukovičs.

Apmēram 72 km attālumā no Kijevas esošā Siraji ciema vēlēšanu iecirkņa vadītāja Anna Bračuna apgalvo, ka vēlēšanu rezultātus mājās nav iespējams viltot. Visur līdzi dosies četru partiju pārstāvji, viņi visi būs klāt, uzsver iecirkņa vadītāja. Viņa prognozēja augstu vēlētāju aktivitāti. To secina arī Diena, jo dažu dienu laikā satikām tikai atsevišķus cilvēkus, kas teicās balsot svētdien neiet.

Zemnieks Mihails Federenko, kas apstrādā vecākiem piederošos 15 ha zemes, audzē graudaugus, govis, zosis un cūkas, visai optimistiski raugās uz dzīvi Ukrainā. Diena satiek viņu ciema veikalā. Viņš atšķirībā no daudziem droši pasaka, ka balsos par J.Timošenko un nevis Viktoru Janukoviču, jo uzskata, ka Ukrainas vieta ir kopā ar citām Eiropas valstīm. Viņa sieva Marina stāsta, ka dzīve Eiropā viņus pārliecinot. Dēls nesen bijis Anglijā un Vācijā un esot skaidrs, ka arī Ukrainai jāiet pa šādu attīstības ceļu. Tas gan nenozīmē, ka būtu jānaidojas ar Krieviju, viņa piebilst. Ukrainas vidienē līdzīgi kā Rietumukrainā vairums iedzīvotāju visticamāk tuvāka ir prorietumnieciska izvēle.

Nokļūstot līdz Kozilecas pilsētciematam, kam līdz pilsētas statusam pietrūkst 5 000 iedzīvotāju, lielas problēmas radās Latvijas žurnālistu automašīnas vadītājam, jo ledus un sniega ir tik daudz, ka ielas ir grūti izbraucamas. Tiesa, tā nav tikai provinces problēma, ielas grūti izbraukt arī Kijevā. Slēpošanas pārgājienu veikušais Vasilījs Kuzmenko atklāj, ka balsos par bijušo Ukrainas ārlietu ministru un parlamenta spīkeru Arsēniju Jaceņuku, jo esot pienācis laiks izvēlēties jaunās paaudzes politiķus. Aiz viņiem nevelkas komunisma un pēckomunisma laika grēki. Viņi arī vēl vairāk varētu nostiprināt Ukrainas neatkarību, teica V.Kuzmenko, kas strādā gan par vēstures skolotāju, gan par celtnieku.

Par rītdienas vēlēšanu aktivitāti tiek izteiktas atšķirīgas prognozes, bet, iespējams, ka prezidenta vēlēšanās varētu piedalīties pat 70 procenti balsstiesīgo. Prognozēts, ka 17.janvārī galvenā cīņa norisināsies starp esošo premjerministri J.Timošenko un promaskaviski orientētās Reģionu partijas līderi Viktoru Janukoviču. Pārējiem 16 kandidātiem, viņu vidū arī Valsts prezidentam Viktoram Juščenko, nav lielu cerību nopietni iesaistīties cīņā par augstāko politisko posteni valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits