Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Japāna prasīs Ķīnai kompensēt plašo protestu radītos zaudējumus

Tokija lūgs Pekinu kompensēt zaudējumus, kas plašo protestu laikā tika nodarīti Japānas diplomātiskajām pārstāvniecībām, ceturtdien apstiprināja Japānas valdība.

"Attiecībā uz mūsu vēstniecībām un konsulātiem nodarītajiem zaudējumiem - mēs plānojam pieprasīt [no Ķīnas] kompensāciju, jo tas ir jautājums, kas skar abas valdības," žurnālistiem skaidroja vecākais ministru kabineta sekretārs Osamu Fudzimura. Savukārt kompensācija par zaudējumiem, kas nodarīti Japānas uzņēmumu īpašumiem Ķīnā, būtu jāpiedzen saskaņā ar Ķīnas likumiem, paskaidroja Fudzimura.

Jāatgādina, ka Ķīnā pēdējās dienās notikuši plaši pret Japānu vērsti protesti saistībā ar abu valstu teritoriālajām domstarpībām par neapdzīvoto salu grupu Austrumķīnas jūrā. Salas, kuras Ķīna dēvē par Djaoju, bet Japāna - par Senkaku salām, šobrīd kontrolē Tokija, taču uz tām pretenzijas izvirza arī Pekina. Domstarpības no jauna uzliesmoja pagājušajā nedēļā, kad Tokija apstiprināja lēmumu par privātā īpašumā bijušo salu iegādi. Oficiālais salu īpašnieks būs Japānas Krasta apsardze.

Vienlaikus gan Japānas valdības pārstāvis ceturtdien uzsvēra, ka Tokija vēlas uzlabot attiecības ar Pekinu. "Premjerministrs šobrīd apsver iespēju nosūtīt [uz Ķīnu] īpašu sūtni saistībā ar mūsu valdības pūliņiem atrisināt šo jautājumu ar vēsu prātu caur dažādiem diplomātiskiem ceļiem," norādīja Fudzimura. "Taču šobrīd vēl nav pieņemti konkrēti lēmumi attiecībā uz to, kurš varētu tikt apstiprināts un kā mēs šo personu nosūtītu" uz Ķīnu.

Pret Japānu vērstie protesti kulmināciju sasniedza otrdien, Ķīnai pieminot 1931.gada 18.septembra notikumus, kad Japāna sagrāba Ķīnas ziemeļaustrumu apgabalu Mandžūriju, nodibinot tur satelītvalstiņu Mandžuko. Lai gan ik gadu 18.septembrī Ķīnā notiek piemiņas pasākumi, tādi protesti kā otrdien pieredzētie ir retums. Taču trešdien demonstrācijas vairs nenotika. Kā skaidroja Japānas vēstniecība, protestētājiem likts pārtraukt demonstrāciju rīkošanu.

Ķīnas disidents mākslinieks Ai Veivei ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka vērienīgos protesta mītiņus organizējušās Ķīnas varasiestādes. Tikmēr Japānas krasta apsardze ceturtdien pavēstīja, ka tā šobrīd uzmana desmit Ķīnas kuģus, kas atrodas netālu no strīdīgajām salām. Vēl trešdien šajā apvidū atradās 14 Ķīnas kuģi.

Tokijas un Pekinas starpā vairākkārt izraisījušās domstarpības par to, kurai no tām pieder neapdzīvotās, bet stratēģiski svarīgās salas Austrumķīnas jūrā starp Taivānu un Japānu. Salas atrodas aptuveni 200 kilometru attālumā no Taivānas un 2000 kilometru attālumā no Tokijas.

Atbilstoši Pekinas versijai šīs salas atklājuši ķīnieši vēl XIV gadsimtā, bet Japāna tās ieguvusi 1885.gadā noslēgtā "netaisnīgā" Šimonoseki līguma rezultātā. Pēc Otrā pasaules kara Japāna zaudēja visas teritorijas, ko tā bija ieguvusi kopš XIX gadsimta beigām, bet Senkaku salas tad nokļuva ASV jurisdikcijā.

1972.gadā ASV atdeva salas Japānai, bet Ķīna šo lēmumu atteicās atzīt. Interese par salām pieaugusi pēc tam, kad šelfā tika uzietas lielas dabasgāzes rezerves.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits