Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kāpēc liktenīgais Malaysia Airlines MH 17 lidoja citā maršrutā

Malaysia Airlines 17.jūlijā notikusī notriekšana dažādu iemeslu dēļ ir apvīta jautājumiem un neizpratni, ko vairo Ukrainā darbojošos krievu separātistu rīcība, iespējama notikušā pierādījumu slēpšana un sagrozīšana, kaut starptautiskie eksperti un ASV jau izteikušies, ka vaina par notikušo jāuzņemas Krievijai.

Viens no jautājumiem, kas parādījās uzreiz pēc traģēdijas, bija - kāpēc lidmašīnas lidojuma maršruts tās ceļā no Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru, šķērsojot Ukrainas teritoriju, no ierastā un iepriekšējās dienās pirms nelaimes īstenotā maršruta tika pārvirzīts krietni uz ziemeļiem virs Doņeckas apgabala.  Portāls Business Insider, atsaucoties uz aviācijas ekspertiem, vēstīja, ka lidmašīna lidojusi apmēram 300 jūdžu (450 kilometru) uz ziemeļiem no ierastā lidojuma maršruta, kas izmantots arī visās iepriekšējās dienās pirms liktenīgā 17.jūlija reisa.

Komercpilots Roberts Marks arī norādījis, ka Malaysia Airlines lidojumā no Amsterdamas uz Kualalumpuru ierasti izmantojusi vienu un to pašu maršrutu, taču tikai šoreiz Ukrainas dispečeri devuši uzdevumu lidmašīnai mainīt maršrutu. Marks izteicies, ka, zinot notikumus Austrumukrainā, nekad nepiekristu lidot tik tuvu karstajiem punktiem tuvu Krievijas un Ukrainas robežai.

Pašlaik Malaysia Airlines maršrutos vairs nelido pāri Ukrainai, tostarp pamanījās ar kādu reisu pārlidot pār Sīriju, par ko izpelnījās kritiku, taču uzreiz pēc negadījuma uzdotais jautājums par MH 17 lidojuma maiņu aizvien paliek spēkā, sevišķi, ņemot vērā, ka dažādi ASV un Eiropas aviācijas drošības speciālisti jau kopš aprīļa brīdinājuši par bīstamību, izvēloties lidot virs Austrumukrainas, kur uzdarbojas separātisti, kuru rokās nonākusi zenītartilērija.

Visticamākā atbilde uz šo jautājumu bija, ka vairākos maršrutos Austrumukrainas gaisa telpas šķērsošana bijusi lētākais un ātrākais ceļš, tomēr šis arguments nešķiet pietiekams, zinot, ka Ukrainas un Krievijas karadarbības zonā uzbrukumi lidmašīnām - militārajiem gaisa kuģiem, ir regulāra parādība (līdz šim notriektas 12 ukraiņu militārās lidmašīnas). Tomēr Malaysia Airlines pārstāvis skaidroja, ka šo maršrutu pirms traģiskā negadījuma savos lidojumos izmantojušas daudzas aviokompānijas un nav bijis norāžu par tā nedrošību, pārlidojot Ukrainas gaisa telpu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits