Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ķīna izrāda pašu būvēto aviācijas bāzeskuģi

Ķīna kārtējo reizi visai pasaulei apliecinājusi savu militāro spēju pieaugumu. Šajā nedēļā ūdenī nolaists komunistiskajā valstī pirmais uzbūvētais aviācijas bāzeskuģis, kas tuvākajos gados pievienosies Ķīnas jūras kara flotes sastāvā jau esošajam bāzeskuģim. Jaunais kuģis ir ievērojams panākums Ķīnai, kas pēdējos gados izvērš apjomīgu bruņoto spēku modernizācijas programmu. Taču tas satrauc citas reģiona valstis laikā, kad pieaug saspīlējums Korejas pussalā un izvēršas teritoriālie strīdi Dienvidķīnas jūrā.

Jaunā aviācijas bāzeskuģa, kuram vēl nav dots nosaukums, svinīgā palaišanas ceremonija notika trešdien Ķīnas ziemeļaustrumu ostas pilsētā Daliaņā, klātesot augsta ranga militārpersonām. Par godu šim notikumam 315 metru garais un 70 tūkstošu tonnu smagais kuģis bija izrotāts ar Ķīnas karogiem un krāsainiem vimpeļiem. Amatpersonas iesvētīja jauno kuģi, sasitot šampanieša pudeli pret tā korpusu, vēsta oficiālā informācijas aģentūra Siņhua

Ķīnas valsts mediji ziņo, ka bāzeskuģi sāka būvēt 2013. gadā un tā nodošana ekspluatācijā paredzēta 2020. gadā. Pašlaik ķīniešu rīcībā esošais aviācijas bāzeskuģis Liaonin tika iegādāts 1998. gadā no Ukrainas. Vēl padomju laikā būvētais kuģis tika kapitāli izremontēts. 

Pašu spēkiem uzbūvētais aviācijas bāzeskuģis apliecina Ķīnas vēlmi palielināt militāro klātbūtni Klusā okeāna rietumos un Indijas okeānā. Tajā pašā laikā tas īstermiņā nemainīšot spēku līdzsvaru Klusā okeāna rietumos, kur Ķīna un ASV iesaistījušās stratēģiskā sacensībā par kontroli Dienvidķīnas jūrā, aizsardzības eksperts Džeks Midglijs no konsultāciju uzņēmuma Deloitte sacīja izdevumam The Financial Times

Protams, pagaidām Ķīna nespēj konkurēt ar ASV aviācijas bāzeskuģu skaita un tehnoloģiskā aprīkojuma ziņā. Savienoto Valstu jūras kara flotes rīcībā ir desmit aviācijas bāzeskuģu, kurus darbina ar kodoldzinējiem. Viens no tiem – USS Carl Vinson – kopš februāra patrulē Dienvidķīnas jūrā. Abi Ķīnas aviācijas bāzeskuģi ir aprīkoti ar tradicionālajiem iekšdedzes dzinējiem, tāpēc tie ir ievērojami lēnāki un ar mazāku pārvietošanās attālumu. Ķīniešu kuģi arī nevar uzņemt tālāka darbības rādiusa un smagākus lidaparātus par iznīcinātājiem J-15.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 27.aprīļa laikrakstā Diena!

Top komentāri

kauns būt komunistam
k
Viss ar sarkanajiem karogiem... Tiem pašiem, kuriem plīvot hunveibini sita rakstniekus un demolēja budistu tempļus. Tie paši, kuru ēnā Mao līdz nāvei nobadināja vairākus desmitus miljonu savu tautiešu. Viņi ar to lepojas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits