Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķīna pieprasa ASV pārtraukt tirdzniecības sarunas ar Taivānu

Ķīnas valdība ceturtdien pārmetusi ASV miera apdraudēšanu, sākot tirdzniecības sarunas ar Taivānu, un pieprasījusi tās pārtraukt.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

ASV un Taivānas trešdien sāktās sarunas aptver tirdzniecību, regulējumus un citas jomas, kuru pamatā ir kopīgas vērtības, paziņoja ASV Tirdzniecības pārstāvja birojs (USTR).

Birojs nepieminēja Ķīnu, bet norādīja, ka sarunas liecina par ASV atbalstu Taivānai laikā, kad Pekinas uzvedība kļuvusi draudīga.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis paziņoja, ka tirdzniecības dialogs "grauj mieru un stabilitāti Taivānas šaurumā". Viņš aicināja Vašingtonu "pārtraukt sarunas par nolīgumiem ar Taivānu, kam ir suverēna nozīme un oficiāls raksturs".

Pekina uzskata, ka Taivānai nav tiesības pašai veidot savu ārpolitiku un attiecības ar ārvalstīm.

ASV ir diplomātiskās attiecības tikai ar Pekinu un plašas neformālas attiecības ar Taivānu. Saskaņā ar federālo likumu ASV valdība ir apņēmusies nodrošināt Taivānai pašaizsardzības līdzekļus.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis pārmeta ASV, ka tās iedrošina Taivānā noskaņojumu par labu oficiālai neatkarības pasludināšanai. Pekina iepriekš izteikusies, ka šāds solis būtu pamats iebrukumam Taivānā.

Tirdzniecības iniciatīva ir "paredzēta, lai izstrādātu konkrētus veidus, kā padziļināt ekonomiskās un tirdzniecības attiecības" un "uzlabotu savstarpējās tirdzniecības prioritātes, pamatojoties uz kopīgām vērtībām", teikts USTR paziņojumā.

Taivāna ir devītais lielākais ASV tirdzniecības partneris un nozīmīgs datoru mikroshēmu un citu augsto tehnoloģiju produktu ražošanas centrs.

ASV prezidents Džo Baidens 23.maijā vizītē Tokijā paziņoja, ka Savienotās Valstis aizstāvēs Taivānu ar militāriem līdzekļiem, ja Ķīna uzbruks salai, un brīdināja Pekinu, ka tā spēlējas ar uguni.

ASV senatore Lada Tamija Dakvērta otrdien tikās ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu un izteica atbalstu Taivānai. Tā bija senatores otrā vizīte Taivānā gada laikā.

Demonstrējot savu spēku, pirmdien Ķīna nosūtīja pārlidot Taivānai 30 militārās lidmašīnas. Reaģējot uz to, Taivāna pacēla gaisā savus iznīcinātājus un bija gatava iedarbināt pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits