Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Makrons piedalīsies Sāhelas valstu pretterorisma spēku izveidei veltītā samitā Mali

Francijas prezidents Emanuels Makrons svētdien ieradies Mali, lai piedalītos piecu Sāhelas reģiona valstu samitā, kurā iecerēts oficiāli paziņot par jauna Āfrikas bruņoto spēku kontingenta izveidi cīņai ar islāmistiem Sāhelas reģionā.

Mali, Mauritānija, Nigēra, Čada un Burkinafaso jeb tā dēvētā Sāhelas G5 grupa martā vienojās izveidot 5000 vīru lielus kopīgus spēkus, kuros katra valsts būtu pārstāvēta ar vienu bataljonu.

Francija gatavojas šo iniciatīvu atbalstīt galvenokārt ar ekipējumu.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) pirms nepilna mēneša vienojās piešķirt 50 miljonus eiro šāda kontingenta izveidei. Kā tobrīd norādīja ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni, Sāhelas reģiona stabilitāte un attīstība ir svarīga ne tikai Āfrikai, bet arī Eiropai.

Parīzē bāzētā Starptautisko un stratēģisko attiecību institūta (IRIS) eksperts Seržs Mihailovs ziņu aģentūrai AFP pastāstījis, ka šo spēku kopējās izmaksas sasniegs vismaz 300-400 miljonus dolāru, un dažas reģiona valstis jau šobrīd nespēj tikt galā ar nepieciešamajiem militārajiem tēriņiem.

Konkrēti, Čadas prezidents Idriss Debi paziņojis, ka viņa valsts budžets neatļauj vienlaikus uzturēt nepieciešamo karavīru skaitu ANO starptautiskajā Mali stabilizācijas misijā (MINUSMA) un jaunajos Sāhelas spēkos.

Makrons un Debi tiksies samita kuluāros, lai pārrunātu šo jautājumu, jo Čada tiek uzskatīta par spēcīgāko no piecām grupas valstīm. Paredzams, ka Francijas prezidents mēģinās piesaistīt Āfrikas spēkiem papildu finansējumu, vēršoties pie Vācijas, Nīderlandes, Beļģijas un ASV.

MINUSMA misijā Mali piedalās aptuveni 12 000 miera uzturētāji. Ar ANO mandātu Mali atrodas arī Francijas kontingents, kurā ir 4000 vīru.

2012.gadā Mali ziemeļdaļu savā kontrolē sagrāba ar starptautisko teroristisko grupējumu "Al Qaeda" saistīti islāmistu kaujinieki.

Lai gan 2013.gada janvārī Francijas vadītas militāras operācijas rezultātā islāmistu spēki tika sakauti, Mali tuksnešainajos ziemeļu apgabalos islāma ekstrēmisti turpina uzbrukumus gan civilistiem, gan drošības spēkiem.

Kopš 2015.gada islāmistu uzbrukumi pārsviedušies arī uz valsts vidieni un dienvidiem. Tie sākuši ietekmēt arī kaimiņos esošo Nigēru un Burkinafaso.

Pēc diplomātisko avotu ziņām, samitā tiks mēģināts atdzīvināt 2015.gadā aizsākto miera procesu, kurš nevirzās uz priekšu tik ātri, kā cerēts.

Top komentāri

ak vai
a
Garumzīme arī Āfrikā ir garumzīme.
NePastals
N
Sākās kārtējā naudas atmazgāšanas afēra. Drīz ar teroristiem -pingvīniem Arktikā cīnīsies.Dalbajobi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits