Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Makrons cenšas paātrināt ieilgušo valdības veidošanas procesu

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien tiekas ar diviem bijušajiem prezidentiem un diviem potenciālajiem premjerministra amata kandidātiem, acīmredzot cenšoties paātrināt ieilgušo valdības veidošanas procesu.

Jau ziņots, ka 7.jūlijā notikušajās ārkārtas vēlēšanās uzvarēja plaša kreiso spēku koalīcija, apsteidzot gan Makrona centristus, gan galēji labējos, taču neviena grupa neieguva absolūto vairākumu.

Pašreizējais periods ir visilgākais, kāds Francijā jebkad bijis bez valdības vadītāja pēc parlamenta vēlēšanām. Pagaidu valdību vada līdzšinējais premjerministrs Gabriēls Atāls.

Makrona sabiedrotie apgalvo, ka kreisais bloks ir pārāk vājš, lai pretendētu uz premjerministra amatu, un tā vietā cer izveidot vairākumu ap kandidātu no kādas centriskās partijas.

Opozīcijas pārstāvji ir asi kritizējuši Makronu par valdības veidošanas procesa novilcināšanu uz olimpisko spēļu rēķina, un pat daži Makrona sabiedrotie kļuvuši nepacietīgi.

Makrons šorīt tikās ar Bernāru Kaznēvu, kurš vadīja valdību sociālista Fransuā Olanda prezidentūras izskaņā 2016.gadā un 2017.gadā. 61 gadu vecais Kaznēvs tiek uzskatīts par ticamāko premjerministra amata kandidātu, taču nekas vēl nav nolemts, ziņu aģentūrai AFP atklāja prezidentam tuvu stāvošs avots.

Makronam šodien arī paredzēta tikšanās ar bijušajiem prezidentiem Olandu un Nikolā Sarkozī. Saskaņā ar tradīciju Francijas prezidents valstij nozīmīgos brīžos konsultējas ar saviem priekšgājējiem.

Pēcpusdienā Makronam paredzēta tikšanās ar Odefransas reģiona vadītāju un bijušo ministru Ksavjē Bertrānu. 59 gadus vecais Bertrāns kā premjerministrs labējiem būtu daudz pieņemamāka figūra. Šādu viedokli paudis arī Sarkozī, kurš iebildis pret Kaznēva kandidatūru.

Lai kurš arī tiks iecelts valdības vadītāja amatā, jaunā premjerministra pirmais lielais uzdevums būs iesniegt parlamentā nākamā gada budžeta plānu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Centrāleiropa gatavojas lietavām un plūdiem

Centrāleiropas valstis gatavojas spēcīgām lietavām un plūdiem, kas nedēļas nogalē tiek prognozēti Čehijā, Polijā, Austrijā, Vācijā, Slovākijā un Ungārijā.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits