Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
ANO izmeklētāju komanda ziņojumā asi kritizē Mjanmas valdību un bruņotos spēkus par rohindžu minoritāšu vajāšanu

Mjanmas armiju apsūdz genocīdā

ANO ziņojumā par represijām, kas Mjanmā vērstas pret islāmticīgo rohindžu minoritāti, Mjanmas rīcība pielīdzināta genocīdam un noziegumiem pret cilvēci, raksta The Guardian.

Jāatgādina, ka militāras represijas pret rohindžām sākās pēc tam, kad pērn 25. augustā ar nažiem un pašdarinātiem spridzekļiem bruņojušies rohindžu nemiernieki uzbruka armijas bāzei un vairāk nekā 30 policijas posteņiem Rakhainas provincē Mjanmas rietumos. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmās grupējums Arakanas (Rakhainas) rohindžu atbrīvošanas armija (ARSA), kas paziņoja, ka tās mērķis esot aizsargāt rohindžu minoritāti pret varasiestāžu īstenotu diskrimināciju. Par to atriebjoties, Mjanmas armija uzsāka rohindžu vajāšanu. 2017. gada decembrī organizācija Ārsti bez robežām ziņoja, ka vien mēneša laikā nogalināti teju septiņi tūkstoši rohindžu, bet simtiem tūkstoši devās bēgļu gaitās. Šobrīd aplēsts, ka noslepkavoto skaits varētu būt aptuveni 25 tūkstoši cilvēku.

ANO ziņojumā, kas izrietējis no organizācijas izmeklētāju komandas iegūtajiem pierādījumiem, secināts - Mjanmas bruņoto spēku rīcība starptautisko likumu ietvaros bez šaubām traktējama kā noziegumi pret cilvēci. ANO izmeklētājiem tika liegta iebraukšana Mjanmā, tāpēc tika intervēti tie rohindžu minoritātes pārstāvji, kuriem bija izdevies aizbēgt no valsts.

Intervētie bēgļi atklāja, ka Mjanmas armija slepkavoja bez šķirošanas, nesaudzējot arī sievietes un bērnus, tāpat arī nodedzināja veselus ciematus Rakhainas provincē, tāpat arī citās rohindžu apdzīvotās provincēs. Tāpat vajātajiem nācies pārciest seksuālus uzbrukumus, spīdzināšanu un paverdzināšanu.

ANO secina, ka Rakhainas provincē pastrādātie noziegumi un maniere, kādā tie izdarīti faktiski ļauj tos klasificēt kā genocīdu. Par vienu no galvenajām atbildīgajām personām, pret kurām vēršama izmeklēšana, ANO uzskata Mjanmas bruņoto spēku virspavēlnieku Minu Aunu Hlainu. Viņš arī iepriekš publiski izteicies par saviem nodomiem "atrisināt ieilgušo bangladešiešu problēmu".

ANO izmeklētāju komanda arī atbalstījusi prasības pret Mjanmu vērsties Starptautiskajā krimināltiesā. Kaut Mjanma nav parakstījusi Romas statūtus un tādēļ nav Starptautiskās krimināltiesas jurisdikcijā, tiesas prokurori meklē veidus, kā varētu iesaistīties notikušā izmeklēšanā.

ANO ziņojums, visticamāk, sadusmos Mjanmu, kura kategoriski noraidījusi apsūdzības genocīdā un apgalvo, ka rohindžas pēc pērn augustā notikušajiem uzbrukumiem drošības spēkiem paši nodedzinājuši savus ciematus, lai maldinātu starptautisko sabiedrību. Mjanmas valdība armijas rīcību raksturo kā samērīgu atbildi teroristiem, par kādiem tā uzskata rohindžas.

Top komentāri

reptilis
r
...,nu,lūk -miermīlīgas reliģijas piekritēji uzbrūk asinskārajiem vietējiem nacistiem un tie vēl izdomā aizsargāties???...nav kārtības ...nav...:((...
ļuļa
ļ
fantastiski. nelegālie imigranti no bangladešas sadomā svešā valstī izveidot savu pašpārvaldi ar šariāta likumiem, uzbrūk vietējai varai, bet tad, kad nelegālos imigrantus padzen, tas ir noziegums pret cilvēci. ANO reāli savu īsteno seju ar šito parāda, nostādot pamatnācijas diskriminētā statusā pret nelegālajiem imigrantiem un iebrucējiem.
hmm
h
Mjanmas armija izraida nelegālo imigrantu pēctečus. Vai precīzāk - okupantu pēctečus. Lielisks precedents, ko ANO varētu ņemt par paraugu. Daudzi konflikti tiktu atrisināti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits