Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pakistānai nozīmīgi panākumi cīņā ar Taliban

Islāmistu sakaušana Svātas ielejā svarīga valsts nākotnei

Pakistānas armija svētdien paziņoja, ka pārņēmusi daļu no islāma kaujinieku kontrolētās Mingoras pilsētas Svātas ielejā valsts ziemeļrietumos. Pilsētas atkarošana ir svarīga, lai iegūtu lielāku Pakistānas sabiedrības atbalstu cīņā pret ekstrēmistu kustību Taliban. Pret islāmistiem vērstās ofensīvas dēļ Svatas ieleju pametuši vairāk nekā miljons iedzīvotāju. Situācijai pasliktinoties, Pakistānā var sākties milzīga humānā krīze.

Sāpīga operācija


Smagajās cīņās Pakistānas armija atgūst kvartālu pa kvartālam Mingorā, kuru pēdējās nedēļas faktiski pārvaldīja Taliban. Armija apgalvo, ka aplenkusi Svātas ielejas ekonomisko centru un iznīcinājusi vairākas kaujinieku ieroču noliktavas. Tās kontrolē nonākuši vairāki svarīgi pilsētas rajoni. Vienā no tiem atradas laukums, kurā Taliban nocirtuši galvu cilvēkiem, kas nepakļāvās vai pārkāpa ekstrēmistu ieviestos islāma likumus. Šīs ziņas nav iespējams apstiprināt, jo žurnālisti Mingoras tuvumā netiek laisti.

Armijas pārstāvis Athars Abāss sacīja, ka pilsētas atbrīvošanas operācija būs "pakāpeniska un sāpīga", jo aptuveni 20 tūkstoši iedzīvotāju iesprostoti Taliban kontrolētajā pilsētas daļā. Parasti pilsētas iedzīvotāju skaits ir aptuveni 375 tūkstoši. "Tā ir ļoti sarežģīta, ārkārtīgi bīstama operācija, jo atbrīvošana jāveic ielu pa ielai, māju pa mājai," sacīja A.Abāss.

Fazals Vadūds, kurš cīņu dēļ nevar pamest pilsētu, aģentūrai AP telefonsarunā pastāstīja, ka regulāri notiek apšaudes. Viņš divas reizes mēģinājis atstāt pilsētu, bet nav to varējis kauju un transporta trūkuma dēļ. "Es mēģināšu tikt prom pie pirmās izdevības," sacīja F.Vadūds. "Citādi tas ir kā aicināt nāvi palikt šeit ilgāk."

Armija ziņo, ka pēdējās dienās Mingorā nogalinājusi vismaz 17 kaujinieku, tomēr Taliban to noliedz. Zināms, ka nogalināts arī liels skaits civiliedzīvotāju, bet informācijas trūkuma dēļ nav iespējams pateikt, cik. Cīņās Svātas ielejā iesaistīti 15 tūkstoši karavīru. Viņiem pretī stājušies aptuveni četri līdz pieci tūkstoši kaujinieku.

Bēgļu skaits pieaug

Pakistānas centienus atbrīvot valsts ziemeļrietumu reģionus no Taliban kontroles atbalsta ASV, kas uzskata, ka tieši no šejienes teroristi veic uzbrukumus amerikāņu un sabiedroto karavīriem Afganistānā. Tādēļ svarīgi izcīnīt pilnīgu uzvaru Svātas ielejā, lai iegūtu lielāku sabiedrības atbalstu, uzskata analītiķi. Pretējā gadījumā varētu tikt iedragāta jau tā trauslā Pakistānas politiskā koalīcija un cīņa pret islāmistiem, kas mazinātu starptautisko uzticību valstij.

Kopš 2.maija, kad armija sāka ofensīvu pret Taliban, Svātas ieleju pametuši aptuveni 1,7 miljoni civiliedzīvotāju, apgalvo ANO. 160 tūkstoši devušies uz bēgļu nometnēm.

Pateicoties milzīgiem starptautisko palīdzības organizāciju pūliņiem, Pakistāna līdz šim spējusi tikt galā ar sarežģīto situāciju. Tomēr, apstākļiem sarežģījoties, palīdzības darbiniekiem būs aizvien grūtāk palīdzēt milzīgajām pārvietoto cilvēku masām. Tādēļ vēl jo svarīgāk pēc iespējas ātrāk atbrīvot Svātas ieleju no islāmistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits