Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Somija atteikusies no veto Šengenas zonas paplašināšanas jautājumā

Somija atteikusies no iebildumiem pret Rumānijas un Bulgārijas uzņemšanu Šengenas zonā, tādējādi vienīgā valsts, kas joprojām iestājas pret šīs zonas paplašināšanu, ir Nīderlande.

Kā pirmdien pēc tikšanās ar savu Somijas kolēģi pavēstīja Rumānijas ārlietu ministrs Teodors Bakonskis, "Helsinku valdība piektdien nolēma atbalstīt Rumānijas un Bulgārijas uzņemšanu divos posmos nākamgad - vispirms martā tiktu atvērtas gaisa un jūras robežas, bet lēmums par sauszemes robežu atvēršanu tiktu pieņemts jūlijā".

Arī Somijas Eiropas lietu ministrs Aleksandrs Stubs apstiprinājis, ka Somijas valdība ir mainījusi savu nostāju un tagad atbalsta tā dēvēto divu soļu kompromisu.

Lai gan Rumānijas ārlietu ministrs nelielo ilūzijas, ka Nīderlande līdz šā gada beigām mainīs savu pozīciju, tomēr viņš uzsver, ka Somijas lēmums ir "svarīgs solis ceļā uz pilnīga vairākuma nodrošināšanu ministru padomē".

Lai Rumānija un Bulgārija varētu tikt uzņemtas Šengenas zonā, tām ir jāiegūst visu 22 zonas dalībvalstu atbalsts.

Kaut arī abas valstis ir izpildījušas visas tehniskās prasības, Hāga un Helsinki līdz šim iebilda pret to uzņemšanu, norādot, ka Rumānijā un Bulgārijā ir pārāk augsts korupcijas un organizētās noziedzības līmenis.

Februārī gaidāms Eiropas Komisijas (EK) ziņojums par Bulgārijas un Rumānijas paveikto tieslietu sistēmas sakārtošanas jomā, un Nīderlande uzsver, ka tā savu nostāju varētu izvērtēt tikai pēc šī ziņojuma publiskošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits