Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Ukrainas vēstnieks ES: Atsevišķas ES dalībvalstis izmanto Timošenko notiesāšanu kā ieganstu

Pret bloka paplašināšanos noskaņotās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis izmanto Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko notiesāšanu kā ieganstu, lai nepieļautu Ukrainas integrāciju Eiropā, ar šādu paziņojumu nācis klajā Ukrainas vēstnieks ES Konstantīns Jeļisejevs.

Kritizējot Briseles lēmumu atcelt šonedēļ paredzēto Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča vizīti, kuras laikā bija plānots pārspriest tirdzniecības un sadarbības līgumu detaļas, vēstnieks norāda, ka citos gadījumos bloka līderi tomēr uzņem arī tos valstu vadītājus, ar kuriem izveidojušās saspringtas attiecības. "Varbūt jūs (ES) neesat gatavi ar Ukrainu parakstīt tik ambiciozu līgumu. Protams, ja jūs jautāsiet ES amatpersonām, tās teiks, ka šobrīd nav atbilstoši apstākļi. Ja izmanto to pašu atbilstošo apstākļu kritēriju, ar šo ieganstu varētu atcelt ap 80% ES sarunu," intervijā tīmekļa medijam EUObserver ceturtdien skaidroja vēstnieks. "Atsevišķas skeptiski noskaņotās dalībvalstis labprāt dzirdētu mūs sakām: "Mēs jums nepatīkam. Tāpēc mēs iesaistīsimies [Krievijas vadītajā] muitas savienībā." Taču tā tas šoreiz nav. Es uzsveru - tā tas šoreiz nav."

ES paziņojums par vizītes atcelšanu izskanēja īsi pirms Janukoviča tikšanās ar savu Krievijas kolēģi Dmitriju Medvedevu. Pēc tās Ukraina solīja, ka izskatīs iespējas pievienoties muitas savienībai, kurā bez Krievijas šobrīd ietilpst arī Baltkrievija un Kazahstāna. Turklāt Janukovičs paziņojis, ka neparakstīs līgumu ar ES, ja tajā nebūs ietverts dalībvalsts statusa solījums. Šāda prasība varētu izjaukt sarunas, jo ES šādu iespēju nepieļauj.

Jeļisejevs gan uzsver, ka pirms vizītes atcelšanas Janukovičs esot bijis gatavs parakstīt vienošanos, arī neizvirzot kategoriskas prasības. "Mēs šo [atcelto vizīti] uzskatījām par iespēju izrunāt visus nenokārtotos jautājumus, pat noslēgt vienošanos. Taču jūs nolēmāt to atlikt. Tas ir jūsu suverēns lēmums, un jums jāpieņem sekas," brīdina diplomāts. "Tā būtu varējusi izvērsties par vēsturisku dienu. Taču tā vietā tā tiks pieminēta kā zaudēto iespēju diena."

Tomēr, neraugoties uz sarežģījumiem, abu pušu sarunas turpinās, tiesa gan, zemākā līmenī. Trešdien panākta vienošanās par tirdzniecības sadaļu plānotajā līgumā. Savukārt 25. oktobrī Kijevu apmeklēs augsta ranga ES diplomāts Miroslavs Lajčaks, lai apspriestu politiskos jautājumus attiecībā uz decembrī gaidāmo ES un Ukrainas samitu.

Tikmēr Janukoviča bijušās sāncenses Timošenko liktenis joprojām ir miglā tīts. Ukrainas parlaments izskata likumprojektu par Timošenko apsūdzību dekriminalizēšanu, tikmēr pret bijušo premjerministri sākta jauna izmeklēšana, kas viņai draud ar jaunu cietumsodu.

Lai gan Ukrainas vēstnieks ES neminēja konkrētas valstis, kas, viņaprāt, iestājas pret Ukrainas tuvināšanos blokam, iepriekš viņš izteicies, ka negatīvi noskaņota ir Francija, Vācija, un Nīderlande.

Tomēr Jeļisejevs uzsver, ka viņa pienākums ir saglabāt optimismu. "Neraugoties uz faktu, ka atsevišķas dalībvalstis nevēlas atbalstīt turpmāku integrāciju, mūsu nostāja paliek nemainīga (..). Par spīti tam, ko jūs vēlaties, mēs turpināsim tiekties [uz savu mērķi] - reiz kļūt par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti," sola vēstnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits