Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Baidens: Rietumi būs kopā ar Ukrainu tik ilgi, cik nepieciešams

Rietumi būs kopā ar Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, trešdien NATO samitā Viļņā paziņojis ASV prezidents Džo Baidens, piebilstot, ka Kijivas nākotne ir NATO.

G7 valstis - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Itālija, Kanāda un Japāna - trešdien apņēmās sniegt ilgstošu militāru atbalstu Ukrainai, lai palīdzētu tai cīnīties ar Krievijas armiju un pēc kara beigām nepieļautu iespēju, ka tas varētu atkārtoties.

"Mēs palīdzēsim viņiem izveidot spēcīgu un spējīgu aizsardzību uz sauszemes, gaisā un jūrā," žurnālistiem Viļņā sacīja Baidens, piebilstot, ka tādējādi Rietumi sola praktisku atbalstu Ukrainai, līdz tā būs gatava pievienoties NATO.

"Mēs tikko noslēdzām NATO un Ukrainas padomes pirmo sanāksmi. Visi sabiedrotie ir vienisprātis, ka Ukrainas nākotne ir NATO (..). Visi sabiedrotie ir vienojušies atcelt prasību par Dalības rīcības plānu Ukrainai un radīt ceļu uz dalību NATO, kamēr Ukraina turpina virzīties uz priekšu nepieciešamo reformu īstenošanā," sacīja ASV prezidents.

 "Taču mēs negaidām, kamēr šis process būs pabeigts, lai uzņemtos ilgtermiņa saistības," viņš piebilda.

Sabiedroto valstu līderi otrdien vienojās, ka Ukraina tiks uzaicināta pievienoties NATO, tiklīdz bloka dalībvalstis tam piekritīs un Kijiva izpildīs izvirzītos nosacījumus.

Viņi arī vienojās atcelt prasību par Dalības rīcības plāna izstrādāšanu, nolēma izveidot NATO un Ukrainas padomi un apstiprināja daudzgadu palīdzības programmu Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

NATO valstis ļoti piesardzīgi izturas pret konkrētiem solījumiem Ukrainai, bažījoties, ka tie varētu ievilkt Rietumus karā ar Maskavu. Taču Rietumu līderi uzstāj, ka vēlas parādīt Kremlim, ka tas nesagaidīs Rietumu atbalsta Ukrainai samazināšanos.

Saņēmis solījumus par atbalstu no G7 valstīm, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka viņš no Lietuvas ved nozīmīgu uzvaru drošības jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits