Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baltijas jūras reģionā novēroti GPS signāla traucējumi; vaino Krieviju

Baltijas jūras reģionā pagājušā gada izskaņā novēroti GPS signāla traucējumi, kavējot gaisa un jūras satiksmes dalībnieku saziņu, un par šiem traucējumiem tiek vainota Krievija.

Decembra izskaņā starp Ziemassvētkiem un Vecgada dienu GPS signāla izsekošanas vietne "Gpsjam.org" novēroja GPS traucējumu Baltijas jūras apkaimē. Signāla traucējumi tika novēroti Latvijā, Igaunijā, Somijā, Polijā, Zviedrijā un Krievijā, vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Kā ziņo ERR, visvairāk traucējumu Igaunijā bija 31.decembrī. "Gpsjam.org" attēli liecina, ka plaši traucējumi tika novēroti Igaunijas austrumu robežas tuvumā un valsts dienvidos. Būtiski traucējumi GPS signāla izplatīšanā bijuši arī Latvijā un Somijas austrumos.

Igaunijas Aizsardzības spēku ģenerālštābā apliecināja, ka GPS signāla traucējumu ietekme bijusi nebūtiska un Gaisa spēku un Jūras spēku darbs noritējis ierastā režīmā. Tikmēr Igaunijas Aizsardzības ministrijā norādīja, ka tā publiski nekomentē tādus incidentus.

Igaunijas gaisa navigācijas pakalpojumu sniedzējs "Lennuliiklusteeninduse", kas kontrolē Igaunijas gaisa satiksmi, ERR informēja, ka GPS ir tikai viena no izmantotajām navigācijai sistēmām, tādēļ traucējumi nav bijuši būtiski.

Savukārt Igaunijas Patērētāju aizsardzības un tehniskā regulējuma pārvaldē (TTJA), kas uzrauga frekvences, atklāj, ka neliela iejaukšanās GPS signālā vērojama jau kopš jūnija, tomēr neradot gaisa satiksmei un uz zemes izmantotajās ierīcēs.

TTJA frekvenču pārvaldības dienesta vadītājs Erko Kulu teica, ka traucējumu avots ir Krievijas Ļeņingradas apgabalā.

Zviedrijas Transporta aģentūra valsts sabiedriskajai televīzijai SVT atklāja, ka pirmais ziņojums par GPS navigācijas sistēmas atspējošanu no Dienvidzviedrijas civilās aviācijas pārvaldes tika saņemts 18.decembrī. Lidmašīna GPS vietā izmantoja uz zemes bāzēto navigāciju.

Pēc tam, kā ziņo SVT, novērots līdz šim lielākais GPS signāla traucējums reģionā, kurš skāra ne tikai Zviedriju, bet arī daļu Somijas, Dānijas, Vācijas, Polijas un Baltijas valstu.

Norvēģijas Aizsardzības akadēmijas pulkvežleitnants Joakims Pāsikivi Zviedrijas sabiedriskajai televīzijai SVT pieļāva, ka aiz sabotāžas stāv Krievija, lai gan tas nav apstiprināts.

Arī Polijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja par "mistisku un plašu" GPS signāla traucējumu no Zviedrijas dienvidiem pār Baltijas jūru līdz Polijai un Lietuvai.

Ziemassvētku laikā Polijas Gaisa satiksmes dienests bija izplatījis brīdinājumu lidsabiedrībām, bet vietējie eksperti pieļāva, ka traucējumi saistīti ar laikapstākļiem.

"Gpsjam.org" īpašnieks Džons Vaizmens platformā "X" norādīja, ka tie ir plašākie traucējumi, kas novēroti "Gpsjam.org" pastāvēšanas divos gados.

Krievijas Aizsardzibas ministrija 22.decembrī paziņoja, ka Krievijas Baltijas kara flotes radioelektroniskās karadarbības apakšvienībavienība Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvā aizvadījusi mācības, kurās piedalījušies 100 karavīri un aptuveni 20 militārajās tehnikas vienības.

Mācībās "speciālisti praktizējās (..) pretinieka navigācijas un radiosakaru līdzekļu slāpēšanā", sacīts paziņojumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits