Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bojātais zemūdens kabelis EstLink 2 nedarbosies vismaz līdz februāra beigām

Pagājušajā nedēļā bojājuma dēļ atslēgtais Igauniju un Somiju savienojošais zemūdens kabelis EstLink 2 nedarbosies vismaz līdz februāra beigām, liecina pašlaik pieejamās aplēses.

Speciālisti noskaidrojuši, ka "EstLink 2" bojājums ir Igaunijas krastos, kur kabelis nonāk uz sauszemes, tomēr joprojām nav iemesla uzskatīt, ka kabeļa bojājums radies ārējas iedarbības rezultātā.

Elektrības biržā "Nord Pool" svētdienas pēcpusdienā publicēts steidzams paziņojums tirgum, kas liecina, ka "EstLink 2" nedarbosies līdz nākamā mēneša beigām.

Arī Somijas elektropārvades tīklu operatora "Fingrid" pārstāvis Tuomass Rauhala Somijas sabiedriskajai raidorganizācijai "Yle" teica, ka kabeļa remonts turpināsies vismaz līdz februāra beigām.

Igaunijas elektropārvades tīklu operators "Elering" un "Fingrid" kopš piektdienas mēģina noskaidrot, kur tieši radies bojājums, kura dēļ naktī uz piektdienu "EstLink 2" darbība tika apturēta.

Līdz svētdienas pēcpusdienai noskaidrots, ka bojājums ir vietā, kur zemūdens kabelis Igaunijā nonāk uz sauszemes.

Pagaidām pieejamā informācija neliecina, ka līdzstrāvas kabeļa bojājums radies ārējas ietekmes rezultātā.

Igaunijas un Somijas elektropārvades tīklu operatori sazinās ar zemūdens kabeļa ražotāju, lai noskaidrotu detalizētāku informāciju un iespējamos termiņus kabeļa remontam.

"EstLink 2" atslēgums ir samazinājis elektroenerģijas pārvades jaudu starp Somiju un Igauniju par 650 megavatiem (MW).

Lai gan savienojums ir nozīmīgs elektrības piegādē no Somijas, "Nord Pool" biržā kopš kabeļa atslēguma nav vērojams cenu pieaugums. Tas skaidrojams ar siltajiem laikapstākļiem, kas nozīmē, ka pieprasījums pēc elektrības ir mazāks, un citu ražošanas jaudu pietiekamību.

Otrs Igauniju un Somiju savienojošais elektrokabelis "EstLink 1" strādā ierastajā režīmā.

Pirms desmit gadiem atklātā "EstLink 2" kopējais garums ir 170 km, no kuriem 145 km ir zemūdens kabeļi. "EstLink 1" darbību sāka 2006.gadā, bet 2035.gadā Igaunija un Somija plāno pabeigt kabeli "EstLink 3".

Baltijas jūrā oktobrī reizē ar gāzesvadu "Balticconnector" tika bojāts vēl viens elektriskais kabelis starp Igauniju un Somiju. Tiek uzskatīts, ka bojājumu Baltijas jūras dzelmē radīja Ķīnas kuģa enkurs, bet izmeklēšana vēl turpinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits