Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dažos Lietuvas vēlēšanu apgabalos Seima vēlēšanu rezultāti var tikt anulēti

Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija apsvērs, vai neanulēt svētdien notikušo Seima vēlēšanu rezultātus dažos vēlēšanu apgabalos, kur fiksēts visvairāk vēlētāju uzpirkšanas gadījumu, ceturtdien paziņojis CVK priekšsēdētājs Zenons Vaigausks.

Ja rezultāti tiešām tiks anulēti, tas būs pirmais tāds gadījums Seima vēlēšanu vēsturē, lai gan pašvaldību vēlēšanās daži gadījumi bijuši. Svētdien komisija izskatīs jautājumu, vai anulēt vēlēšanu rezultātus Zarasu-Visaginas un Viļņas-Traķu vēlēšanu apgabalos, vēsta portāls 15min.lt.

Pēc Vaigauska teiktā, pagaidām netiks runāts par tiem apgabaliem, kuros atrodas ieslodzījuma vietas un par kuriem pastāv aizdomas, ka tur notikusi cietumnieku balsu pirkšana, jo tiesībsargāšanas iestādes tur vēl nav beigušas izmeklēšanu. Ja rezultāti kādā vēlēšanu apgabalā tiktu anulēti, tur būtu jārīko atkārtotas vēlēšanas, kas notiktu ne agrāk kā pēc pusgada. Vienlaikus CVK vadītājs uzsvēris, ka lēmums par rezultātu anulēšanu jāpieņem piesardzīgi pat tad, kad balsu pirkšanas gadījumi tiešām noskaidroti, jo tādā gadījumā "varētu tikt atstāti bez sava pārstāvja tie vēlētāji, kuri ar tādām lietām nenodarbojas". "Tiesu praksē iesakņojies princips, ka jāvērtē arī balsu starpība," viņš piebildis.

Kā pastāstījis Vaigausks, balsu pirkšanas gadījumi atklāti arī agrāk. Pēc pērn notikušajām pašvaldību vēlēšanām balsu pircēju lietas tikušas gan nodotas tiesai, gan vēlāk pārsūdzētas, un pēdējā prāva beigusies pavisam nesen. Viņaprāt likumā paredzētie sodi ir pārāk saudzīgi un neattur pārkāpējus no mahinācijām. CVK priekšsēdētājs atzinis, ka šajā reizē dažās pašvaldībās vēroti patiesi nekaunīgi pārkāpumi, un dažkārt viņš tajos nespējot saskatīt nekādu loģiku, jo balsis, šķiet, pirkuši pat tie kandidāti, kuriem šādas vajadzības nav bijis. Iepriekš Vaigausks apliecinājis, ka visvairāk sūdzību saņemts par Krievijā dzimušā populistiskā biznesmeņa Viktora Uspaskiha Darba partiju, kas Seima vēlēšanās arī ieguvusi visvairāk balsu.

Jau ziņots, ka nopietnas bažas par iespējamo balsu pirkšanu trešdien paudusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, premjerministrs Andrjus Kubiļus, kā arī Seima spīkere Irēna Degutiene, bet aptuveni 150 labējo jauniešu organizāciju pārstāvji bija sarīkojuši piketu pie Centrālās vēlēšanu komisijas ēkas Viļņā, liecinot, ka savām acīm redzējuši, kā vēlētāji tiek vesti uz balsošanas iecirkņiem.

Jau tūlīt pēc vēlēšanām portāls Delfi.lt vēstīja par diviem slepeniem videoierakstiem, kuros fiksētas sarunas par iespējamu vērienīgu cietumnieku balsu "iepirkumu" šīs partijas kandidātiem. Kā liecina oficiālie CVK dati, tajos vēlēšanu iecirkņos, kur rezultātos ieskaitītas arī ieslodzīto balsis, Darba partijas popularitāte daudzviet jūtami pārsniedz attiecīgā vēlēšanu apgabala un visas Lietuvas vidējos rādītājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits