Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

EK apstiprina 920 miljonu eiro piešķiršanu Ungārijai

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien apstiprināja 920 miljonu eiro piešķiršanu Ungārijai valsts atveseļošanas un noturības plāna ietvaros, taču šis lēmums jau izraisījis kritiku un neizpratni.

Šis solis tiek uztverts kā EK priekšlaicīgs mēģinājums apiet Ungārijas veto tiesības, ar kurām tā decembrī gaidāmajā Eiropadomes sanāksmē varētu bloķētu papildu palīdzību Ukrainai.

Līdz šim visu Eiropas Savienības (ES) līdzekļu, kas saistīti ar Ungārijas atveseļošanas plānu, piešķiršana bija apturēta saistībā ar bažām par tiesiskumu un demokrātijas mazināšanos valstī.

Lai gan šis avansa maksājumu kopums, kas attiecas uz līdzekļiem, lai atbalstītu valsts pāreju no fosilā kurināmā izmantošanas saskaņā ar "REPowerEU" nodaļu, nav saistīts ar tiesiskuma nosacījumiem, lēmums tāpat tiek vērtēts pretrunīgi.

Turklāt šis lēmums pieņemts pēc tam, kad Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Ķīnā tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, un fotogrāfija ar viņu sarokošanos saņēma asu kritiku no Briseles puses.

Taču komisija apgalvo, ka tā rīkojas saskaņā ar noteikumiem.

"Loģiskais pamatojums [šo līdzekļu apstiprināšanai] ir steidzamība virzīties uz priekšu, lai sasniegtu "RePowerEU" mērķus, ņemot vērā pašreizējo enerģētikas krīzi," norādīja komisijas preses pārstāvis.

Divos posmos veicamie avansa maksājumi 920 miljonu eiro apmērā joprojām ir atkarīgi no ES dalībvalstu finanšu ministru apstiprinājuma.

ES amatpersonas paziņoja, ka jaunā Ungārijas atveseļošanas plāna vērtība ir 10,4 miljardi eiro, ietverot 4,6 miljardus eiro "RePowerEU" nodaļā.

Kad Eiroadome būs apstiprinājusi šo lēmumu, aptuveni 90 miljoni eiro tiks izmaksāti divu mēnešu laikā, bet atlikušie 830 miljoni eiro - gada laikā.

Šie līdzekļi tiks izmantoti, lai uzlabotu Ungārijas elektroenerģijas tirgu, uzstādot viedos skaitītājus un investējot enerģētikas uzņēmumu digitalizācijā, paziņoja ES amatpersonas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits