Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

EK: Vēl ir daudz darāmā, lai novērstu ekonomiskās krīzes gadu sekas

Jaunākās norises ekonomikas jomā iedrošina, taču ir vēl daudz darāmā, lai novērstu ekonomiskās krīzes gadu sekas, paziņojumā medijiem norādījusi Eiropas Komisija (EK).

EK atgādina, ka pirms 10 gadiem sākās pasaules finanšu krīze, un tās rezultātā Eiropas Savienība (ES) piedzīvoja lielāko lejupslīdi tās sešus gadu desmitus ilgajā vēsturē. Krīze nesākās Eiropā, taču ES iestādēm un dalībvalstīm bija apņēmīgi jārīkojas, lai cīnītos pret tās ietekmi un novērstu nepilnības ekonomiskās un monetārās savienības sākotnējā uzbūvē.

Šobrīd ES ekonomika paplašinās piekto gadu pēc kārtas un bezdarba līmenis ir viszemākais kopš 2008. gada, bankas ir stiprākas, ieguldījumu apjoms pieaug, un publiskās finanses ir labākā stāvoklī, norāda EK, piebilstot, ka tā ir pilna apņēmības izpildīt savu programmu attiecībā uz darbavietām, izaugsmi un sociālo taisnīgumu.

EK Priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis uzsver, ka pateicoties apņēmīgajai politiskajai reakcijai uz krīzi, ES ekonomika pašlaik stabili atveseļojas un ekonomiskā un monetārā savienība ir spēcīgāka nekā pirms lejupslīdes. "Mums ir jāturpina šis darbs, pabeidzot finanšu savienības izveidi, reformējot mūsu ekonomiku, lai veicinātu konverģenci, iekļautību un noturību, un saglabājot ilgtspējīgas publiskās finanses. Mums būtu tādējādi jācenšas īstenot līdzsvarotu pieeju, riska mazināšanai ejot roku rokā ar riska dalīšanu un saglabājot vienotā tirgus saliedētību," skaidro Dombrovskis.

Savukārt EK Ekonomikas un finanšu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī paudis viedokli, ka desmit gadus pēc pasaules krīzes sākuma Eiropas ekonomikas atveseļošanās ir kļuvusi pamatīgāka un plašāka, un nepieciešams izmantot šo pozitīvo impulsu, lai pabeigtu ekonomiskās un monetārās savienības reformu. "Mēs esam pieredzējuši, ka dalībvalstīs un starp dalībvalstīm rodas lielākas sociālās un ekonomiskās atšķirības. Ir ļoti būtiski, lai mūsu turpmākais darbs veicinātu mūsu ekonomikas reālo un ilgtermiņa konverģenci," piebilda Moskovisī.

EK atgādina, ka 2007. gada 9.augustā, BNP Paribas kļuva par pirmo nozīmīgo banku, kas atzina, ka to ietekmē pakļautība augsta riska hipotekāro kredītu tirgiem ASV, kā rezultātā tai bija jāiesaldē līdzekļi. Turpmākajos gados krīze, kas sākotnēji bija finanšu krīze, izvērtās par banku krīzi un valsts parāda krīzi, jau drīzumā ietekmējot reālo ekonomiku. ES piedzīvoja lielāko lejupslīdi tās vēsturē, kas smagi skāra tās iedzīvotājus, uzņēmumus un dalībvalstu ekonomiku.

Top komentāri

Bankofils
B
Bankas, bankas un vēlreiz bankas! Bankas krīzi izraisīja, bankas neļauj to pārvarēt. Dombrovskis apkalpo bankas. Kā krīze tika "pārvarēta" pēc banku ielikteņa Dombrovska receptēm, lieliski redzam pēc Neveiksmes stāsta Latvijā. Ak jā, Dombrovskis savu personīgo bankrotu novērsa. Ar kukuļu palīdzību.
Jocīgais
J
ha-ha-ha!
Valsts nodevība ir jāanihilē!
V
Latvijā vajag pieņemt izmaiņas krimināllikumā, kas apzinātu likumdošanas ierosināšanu un balsojumu par to, kas pārkāpj Satversmes 2. pantu, ka šāda darbība ir uzskatāma par kriminālnoziegumu un noziegumu pret cilvēci, ka šādai darbībai nav noilguma un ka šāda darbība ir jāsoda ar nāves sodu. Neviens taču nevar piespiest otru cilvēku vērsties pret Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti!!! Ja kāds vēršas pret Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, tad tas ir jātiesā un jāsoda ar nāvi. Tādu likumu vajag un tā kā tas ir noziegums pret cilvēci un genocīds pret latviešu tautu, tad šim likuma ir jādarbojas arī ar atpakaļejošu spēku!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits