Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK vēršas tiesā pret AstraZeneca par vakcīnu līguma pārkāpumu

Eiropas Komisijas (EK) vērsusies tiesā pret Lielbritānijas un Zviedrijas farmācijas uzņēmumu AstraZeneca par Covid-19 vakcīnu piegāžu līguma pārkāpumiem, pirmdien pavēstīja EK pārstāvis sakariem ar presi Stefans De Kērsmākers.

EK sākusi tiesāšanās procesu piektdien, jo nav ievēroti daži līguma nosacījumi, norādīja EK pārstāvis.

Turklāt "uzņēmums nav spējis piedāvāt uzticamu stratēģiju, lai garantētu laicīgas devu piegādes", žurnālistiem Briselē sacīja De Kērsmākers.

"Mēs gribam gūt pārliecību, ka ātri tiks piegādāts pietiekošs devu skaits, kāds Eiropas pilsoņiem pienākas un kas ir ticis apsolīts uz līguma pamata," viņš piebilda.

Šo soli atbalsta 27 Eiropas Savienības (ES) valstis, norādīja EK pārstāvis.

"Komisija piektdien uzsāka tiesāšanos pret uzņēmumu AstraZeneca, jo ir pārkāpta vienošanās par avansa pirkumu," sacīja De Kērsmākers, norādot, ka prasība iesniegta 27 dalībvalstu vārdā.

Lieta tiks izskatīta Beļģijas tiesās.

Pēc vairākkārtīgas piegāžu prognožu korekcijas AstraZeneca tagad plāno gada otrajā ceturksnī piegādāt 70 miljonus vakcīnas devu, kas ir krietni mazāk par sākotnēji cerētajiem 180 miljoniem.

AstraZeneca pirmdien notiekošajam pauda savu vērtējumu, norādot, ka EK vēršanās pret uzņēmumu tiesā saistībā ar vakcīnu piegāžu kavēšanos ir nepamatota.

"Mēs uzskatām, ka tiesāšanās ir nepamatota, un mēs pieņemam šo iespēju atrisināt strīdu iespējami drīz," norādīja uzņēmums.

AstraZeneca pauda, ka "pilnībā ievērojis vienošanos par avansa pirkumu ar EK".

Uzņēmums arī norādīja, ka atbilstoši AstraZeneca prognozēm uzņēmums līdz aprīļa beigām Eiropas valstīm piegādās teju 50 miljonus devu.

"AstraZeneca pauž nožēlu par EK lēmumu sākt tiesvedību saistībā ar Covid-19 vakcīnu piegādēm," teikts paziņojumā. "Mēs ar cerībām raugāmies, lai strādātu konstruktīvi ar EK un vakcinētu iespējami daudz cilvēku."

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona preses sekretārs sacīja, ka nav informēts par prasības detaļām.

"Es teikšu to, ka AstraZeneca ir bijis ārkārtīgi spēcīgs partneris Apvienotajai Karalistei - un patiesībā globāli - tajā darbā, ko viņi dara," sacīja Džonsona pārstāvis. "Viņi ir bijuši vitāla daļa no mūsu vakcīnu izplatīšanas programmas, un mēs ar interesi raugāmies, lai strādātu ar viņiem kopā."

papildināta visa ziņa 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits