Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EP deputāti rosina jaunus mehānismus cīņai pret naudas atmazgāšanu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti rosina jaunus mehānismus cīņai pret naudas atmazgāšanu, piemēram, savienot patieso labuma guvēju reģistrus un īstenot preventīvu "melno sarakstu" politiku, aģentūru LETA informēja EP Preses dienests.

Piektdien pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas (EK) rīcības plānu cīņai pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un teroristu finansēšanu, un uzsver steidzamākās izmaiņas, kas vajadzīgas, lai veidotu efektīvu ES sistēmu.

Deputāti pauž nožēlu par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas apkarošanas noteikumu nepareizu un nevienmērīgu ieviešanu dalībvalstīs un aicina EK ievērot nulles tolerances pieeju un sākt pārkāpuma procedūras pret dalībvalstīm, kuras nav veikušas noteikumu transponēšanu valsts tiesību aktos.

Tāpat deputāti norāda, ka dalībvalstu tiesu un tiesībaizsardzības iestādēm ir vairāk jāsadarbojas un jāapmainās ar informāciju.

Parlaments atzinīgi vērtē to, ka tika ņemts vērā tā priekšlikums izveidot dalībvalstu finanšu ziņu vākšanas vienību (FIU) koordinācijas un atbalsta mehānismu, ļaujot dalībvalstīm piekļūt vajadzīgajai informācijai pārrobežu pārkāpumu gadījumos.

EP deputāti vēlas, lai EK risinātu pastāvīgo kvalitatīvu datu trūkumu, kas neļauj atklāt patiesos labuma guvējus. Viņi iesaka veidot savstarpēji savienotus un augstas kvalitātes datu reģistrus Eiropas Savienībā ar augstiem datu aizsardzības standartiem.

Tāpat deputāti arī vēlas, lai tiktu uzraudzītas jaunas un traucējumus radošas tirgus nozares, piemēram, kriptovalūtas jomā. Visbeidzot, EP deputāti atkārtoti aicina veidot "melnos sarakstus" ar jurisdikcijām, kas nesadarbojas un augsta riska trešām valstīm,

Deputāti aicina izpildīt noteikumus par iesaldēšanas un konfiskācijas rīkojumu savstarpēju atzīšanu, lai atvieglotu noziedzīgi iegūtu līdzekļu pārrobežu atgūšanu. Turklāt viņi vēlas, lai Eiropas Centrālā banka varētu atsaukt licences jebkurai eiro zonas bankai, kas pārkāpj saistības, ko uzliek ES sistēma nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai.

Rezolūcijā EP deputāti atgādina par starptautiski izskanējušiem korupcijas un naudas atmazgāšanas noziegumiem un skandāliem, kas vairākkārt ir mazinājuši iedzīvotāju uzticību godīgai un pārredzamai finanšu un nodokļu sistēmai.

Visbeidzot, deputāti uzsvēruši starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas un trauksmes cēlēju vērtīgo ieguldījumu noziegumu atklāšanā. Viņi aicina varas iestādes identificēt personas, kuras vainojamas Maltas žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas slepkavībā un veikt izmeklēšanu pret personām, kurām joprojām ir nopietnas apsūdzības par naudas atmazgāšanu.

Top komentāri

Ko nu
K
Tad jau Levit/Kariņa kartelis paliks bez puzās stumjamā!?
trusis nejaukais
t
tikmeer shveicee viss bez paarmainjaam, shii valsts mieriigi driikst sleept patiesaa labuma guveejus un vaariities taadaa meeraa ka uz taa balstiit visu valsts ekonomiku. Shevice netiek ne blokjeeta no maksaajumu sisteemaam nedz arii kaadas sankcijas pret to netiek veerstas. prieks nu kur tu rodies!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits