Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ES aicina Baltkrieviju atbrīvot aizturētos poļus

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels ceturtdien aicinājis Baltkrieviju atbrīvot divus nesen aizturētos poļus, pieaugot bažām, ka Baltkrievija atspēlējas uz poļu minoritāti pieaugošajā diplomātiskajā strīdā ar Varšavu.

"Mēs aicinām Baltkrieviju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Andželikas Borisas kundzi un Andžeja Počobuta kungu kopā ar visiem politieslodzītajiem, kas pašreiz ir aizturēti," paziņoja Borels.

ES "sagaida, ka Baltkrievija ievēros savas starptautiskās saistības cienīt cilvēktiesības un pamata brīvības", teikts Borela paziņojumā.

Baltkrievijas Poļu savienības (ZBP) līdere Andželika Borisa tika izturēta otrdien, bet ZBP valdes loceklis Andžejs Počobuts tika aizturēts šodien.

ZBP birojos un savienības locekļu mājās veikta kratīšana.

Borisa apsūdzēta par kūdīšanu uz etnisko un reliģisko naidu un nacisma atjaunošanu, atsaucoties uz Baltkrievijas prokuratūru, ziņoja aģentūra PAP.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņoja, ka runās par šo jautājumu Eiropadomē.

Moraveckis sacīja, ka ierosinās ierobežot preču kustību pāri ES un Baltkrievijas robežai, lai Baltkrievijas varasiestādes izjūt savas rīcības ekonomiskās sekas.

Vēl viens variants ir paplašināt ES sankcijas pret Baltkrievijas amatpersonām, norādīja Polijas ārlietu ministra vietnieks Marcins Pridačs.

Počobuts otrdien pauda viedokli, ka Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko cenšas novērst baltkrievu uzmanību no pašreizējās politiskās un ekonomiskās krīzes un nolēmis, ka "Polija ir piemērots ienaidnieks".

Baltkrievija atrodas politiskā krīzē kopš 9.augusta prezidenta vēlēšanām, kurās Lukašenko paziņoja par uzvaru.

Atbilstoši plaši izplatītam viedoklim vēlēšanas tika viltotas. Tām sekojušo protestu gaitā vairāk nekā 30 000 cilvēku aizturēti, vairāki cilvēki zaudējuši dzīvību.

Lukašenko apsūdz Poliju, ka tā finansē un atbalsta protestus.

Baltkrievi 25.martā atzīmē neoficiālo Brīvības dienu, un neatkarīgie mediji ziņo, ka šodien notikušas vairākas nelielas protesta akcijas. Plašāka demonstrācija plānota sestdien.

Lukašenko režīms neļauj 25.martā svinēt Brīvības dienu, pieminot Baltkrievijas Tautas Republikas neatkarības pasludināšanu. Neatkarības dienu Baltkrievijā svin 3.jūlijā, jo šai dienā 1944.gadā Minsku atstāja nacistiskās Vācijas karaspēks un pilsētā ienāca padomju karaspēks.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska tviterī apsveica baltkrievus Brīvības dienā. "Mēs rakstām jaunās Baltkrievijas vēsturi," norādīja Cihanouska.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits