Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Francijā oficiāli sākas kampaņa pirms parlamenta vēlēšanām

Francijā pirmdien sākas oficiālā kampaņa pirms parlamenta ārkārtas vēlēšanām, kuru pirmā kārta gaidāma jau pēc divām nedēļām.

Kā ziņots, reaģējot uz viņa dibinātās centriskās partijas "Renesanse" graujošo sakāvi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, kurās pārliecinošu uzvaru guva Nacionālā apvienība (RN), prezidents Emanuels Makrons atlaida Nacionālo sapulci un izsludināja parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kuru pirmajai kārtai jānotiek 30.jūnijā, bet otrajai - 7.jūlijā.

Kandidātiem, kas pretendē uz 577 vietām parlamenta apakšpalātā, bija jāreģistrējas līdz svētdienas vakaram.

Aptaujas liecina, ka Makrona pārstāvētā centrisko partiju alianse joprojām atpaliek no RN un tai ir maz cerību izcīnīt absolūto vairākumu.

Daudzi pauž neizpratni, kāpēc prezidents izšķiries trīs gadus pirms paredzētā termiņa izsludināt ārkārtas vēlēšanas, kuru rezultātā vairākumu var iegūt galēji labējā RN un premjerministra krēslā nonākt tās līderis - 28 gadus vecais Žordans Bardela.

Tikmēr pretrunas starp sociālistiem un galēji kreiso partiju "Nepakļāvīgā Francija" (LFI) radījušas jukas jaunizveidotajā kreiso partiju apvienībā Janā Tautas fronte, kuras sastāvā ir arī komunisti un zaļie.

Arī konservatīvo nometnē valda haoss pēc tam, kad centriski labējās Republikāņu partijas līderis Ēriks Sjoti ierosināja veidot priekšvēlēšanu aliansi ar RN, kas izsauca sašutumu partijas iekšienē.

Bijušais premjerministrs Lionels Žospēns, kurš pārstāv sociālistus, taču aizgājis no politikas jau 2002.gadā un kopš tā laika reti izteicies publiski, brīdinājis, ka Francijai uzspiestā "sasteigtā" kampaņa devusi iespēju RN nonākt pie varas.

"Tas ir bezatbildīgi," intervijā laikrakstam "Le Monde" atzinis Žospēns, apsūdzot Makronu "arogancē" un uzsverot, ka "ar pārsteigumu nepietiek, lai spēlē uzvarētu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

SKT izdod Šoigu un Gerasimova aresta orderus

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits