Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Francijā pensionāri saņem 800 eiro lielu pensiju

Francijā dzīvoju kopš 1947. gada. Esmu izglītojusies kā mākslas un filozofijas skolotāja, taču neizkopu šo amatu. Kad bērni paaugās, sāku palīdzēt vīra uzņēmumos. Iemācījos grāmatvedību, sāku vadīt darbnīcu - ražojām plastmasas kastītes mūzikas diskiem.

Pensionējos 65 gadu vecumā. Francijā pensijas atkarīgas no ģimenes statusa, bērnu skaita. Arī no amata - jo atbildīgāks postenis, jo labāka pensija. Mans vīrs bija uzņēmuma direktors, saņēma lielu algu, bet es biju tikai firmas vadītāja, tas ir īpašs statuss - žerante, kas nozīmē minimālus ienākumus vecumdienās. Savulaik kādus 10 gadus biju ierakstījusies zemniekos, par to laiku man ir 140 eiro pabalsts, bet par žerantes statusu tikai kādi 80 eiro mēnesī.

Tā kā esmu strādājusi atalgotā darbā tikai 15 gadu un šķīrusies, manu nopelnīto pensiju papildina Francijas Nacionālās solidaritātes fonds, piemaksājot arī par dzīvokli. Kopā saņemu apmēram 800 eiro mēnesī, kas ir tikai 10 eiro virs Francijā pieņemtā minimuma. Tagad arī te runā par pensiju samazināšanu, par ko izcēlušies lieli protesti.

Nākotnē pensionāriem nebūs tik labvēlīga situācija.

Visu Anitas Kļaviņš rakstu par to kāda ir Francijas pensiju sistēma lasi trešdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.

Top komentāri

raudulju niideejs - raudulim Tikai
r
Nekaadas cenas Eiropaa nav zemaakas, tiesi otraadi, ir 2 - 3 reizes augstaakas. varbuut iznjemot dazhas precu grupas, piemeeram elektroniku, bet iire, paartika, elektroenergija ir REIZES daargaaka nekaa Latvijaa. Bet ja tev nav iemanju, kuras vareetu darba tirguu paardot par augstaaku cenu nekaa tikai 180 - 200 eiro ekvivalents, varbuut pameegjini apsveert taadu iespeeju, ka pie tavas zemaas algas tomeer esi vainiigs tu pats, tava nevariiba, slinkums, neuznjeemiiba?
vairis
v
nu ja ja pierakstitu klāt izdevumu minimumu, kas noteikti ir daudz lielāks nekā pie mums, tad izrāditos ka nemaz tik slikti mūsu pensionāru ar minimālo pensiju nedzivo salidzinot ar citām valstīm. tā jau tik musejie nez kāpec iedomājas ka nostrādājis par sētnieku visu mūžu aizejot pensijā viņš pēkšņi kļūs bagāts un dzīvos cepuri kuldams. nu nevienā vietā uz pasules nav tā ka nespēji izdzivot no algas lidz algai un aizgāji pensijā un pēkšņi naudas pietiek visam. naudas kā reiz kļūst mazāk bet tēriņi tie paši ja ne lielāki(zāles ārsti, vairāk brīva laika, tātad ari izklaide) vienkārši ārzemju tūristi-pensionāri redzami visās malās tad nu liekas ka rietumos pensionāram leiputrija ir
Vot tā
V
Anglijā (kur viss maksā tik, cik maksā) pensionāram med.apskates, ārstēšana un zāles par brīvu. Šo iespēju izmantoju (atrazdamies tur uz laiku). Bez tam, komunālos maksājumus pensionāram (valsts !)apmaksā 60 % apmērā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits