Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Francija plāno jau martā sākt karaspēka izvešanu no Mali

Francija, ja "viss notiks kā plānots", karaspēka izvešanu no Mali uzsāks martā, trešdien publicētā intervijā paziņojis ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss. "Domāju, tas sāksies martā. Ja viss ies, kā plānots, Francijas karavīru skaitu varēs samazināt," intervijā laikrakstam Metro sacīja Fabiuss.

Militārajā operācijā Mali, ko Francijas uzsāka 11.janvārī, uzlidojumos un sauszemes kaujās nogalināti "vairāki simti" islāmistu kaujinieku, savukārt sacīja Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns. Kaujinieki gājuši bojā, franču lidmašīnām apšaudot militāro transportu, ar ko pārvadāti nemiernieki un bruņojums, kā arī sauszemes operāciju kaujās tādās stratēģiski svarīgās Mali vidienes pilsētās kā Konna un Gao, norādīja Aizsardzības ministrija. Mali operācijā Francija zaudējusi vienu karavīru - helikoptera pilotu, kurš gāja bojā ofensīvas sākumā.

Mali puse savukārt apliecinājusi, ka pagājušajā mēnesī kaujā par Konnu 11 maliešu karavīri krituši un 60 ievainoti. Nekādus jaunākus datus par kritušo un ievainoto skaitu Mali puse nav nodevusi atklātībai. Šobrīd Mali operācijās pret islāmistiem ir iesaistīti gandrīz 4000 Francijas karavīru.

"Francija nevēlas Mali palikt pastāvīgi. Tie ir afrikāņi un paši malieši, kam jāgarantē drošība, valsts teritoriālā nedalāmība un suverenitāte," uzsvēra ārlietu ministrs Fabiuss, piebilstot, ka franču armija arvien lielākā mērā drošības uzturēšanu nodos afrikāņu vadītajai starptautiskajai atbalsta misijai (AFISMA). "Mēs paši turpināsim darboties ziemeļos, kur palikuši teroristu anklāvi," norādīja ārlietu ministrs. Viņš piebilda, ka operācijas pirmā fāze bijusi "ļoti veiksmīga teroristu grupējumu bloķēšanā un pilsētu atgūšanā". "Narkoteroristu grupējumi ir apturēti (..), taču mums jāpaliek savā postenī Mali, jo kaimiņvalstīs (..) risks joprojām pastāv," norādīja Fabiuss.

Francija militāro operāciju Mali uzsāka 11.janvārī, lai apturētu islāmistus, kas pēc valsts ziemeļdaļas sagrābšanas sāka tuvoties galvaspilsētai Bamako. Mali armija sagūstījusi vairākus islāmistu karotājus, atzina Francijas aizsardzības ministrs Ledriāns, piebilstot, ka gūstekņu skaits "nav liels" un ka viņiem būs "jāatbild Mali tiesu un starptautisko tieslietu struktūru priekšā".

Kidalu - pēdējo Mali ziemeļdaļas pilsētu, kas vēl atradās islāmistu varā - tagad kontrolē Francijas armijas vienības un 1800 Čadas karavīru, norādīja Aizsardzības ministrija. Nemiernieki tostarp patvērušies Iforasa plato kalnos Kidalas apkaimē. Šī apvidus kalnu alās nemiernieki, kā tiek uzskatīts, joprojām gūstā tur septiņus franču ķīlniekus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits