Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Francijas Senāta vēlēšanās uzvar kreisās opozīcijas partijas

Svētdien notikušajās Francijas Senāta vēlēšanās vēsturisku uzvaru guvušas kreisās opozīcijas partijas, tādējādi apdraudot prezidenta Nikolā Sarkozī izredzes nākamgad tik pārvēlētam uz atkārtotu pilnvaru termiņu.

Sociālistiem kopā ar komunistiem un zaļajiem Senātā būs pietiekami daudz balsu, lai kreisie pirmo reizi Francijas vēsturē pārņemtu kontrolē parlamenta augšpalātu.

Kreisajiem Senātā būs 177 vietas, un tas ir par divām vairāk, nekā nepieciešams absolūtā vairākuma nodrošināšanai.

Francijas Senāts netiek ievēlēts tiešās vēlēšanās. Parlamenta augšpalātu ievēl 72 000 cilvēku liela elektoru kolēģija, kuru veido municipalitāšu mēri, kā arī vietējo un reģionālo padomju deputāti.

Tomēr līdzšinējais Senāta spīkers Žerārs Laršē, kurš pārstāv valdošo labēji centrisko partiju - Tautas kustības savienību (UMP), cer savu amatu saglabāt, pateicoties aizkulišu līgumiem ar neatkarīgajiem deputātiem un disidentiem kreiso rindās.

Nepatīkamo pārsteigumu, kuru Sarkozī atbalstītājiem sagādājusi kreiso uzvara, papildina korupcijas skandāls, kurš šonedēļ, domājams, turpināsies vērsties plašumā.

Sarkozī jau agrā pirmdienas rītā izsaucis uz Elizejas pili premjerministru Fransuā Fijonu un UMP vadītāju Žanu Fransuā Kopē.

"Patiesības brīdis nāks nākamajā pavasarī. Cīņa sāka šovakar," teikts Fijona paziņojumā, kas tika izplatīts sestdienas vakarā pēc tam, kad kļuva zināmi vēlēšanu rezultāti.

Tikmēr sociālisti neslēpa sajūsmu par saviem panākumiem, un Fransuā Olands, kurš, domājams, pārstāvēs partiju nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, jau paziņojis, ka svētdienas vēlēšanas bijušas "priekšvēstnesis tam, kas notiks 2012.gadā".

Pagājušajā nedēļā tika aizturēti divi Sarkozī līdzgaitnieki, kas tiek apsūdzēti par nelikumīgu maksājumu saņemšanu, izkārtojot ieroču pārdošanas darījumu Pakistānai, nelegāli saņemtos līdzekļus pēc tam izmantojot savas partijas priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanai.

Sagaidāms, ka šonedēļ skandāls vērsīsies plašumā, un šobrīd visu uzmanība piesaistīta Sarkozī politiskajam mentoram Eduardam Baladūram, kurš arī, domājams, tiks nopratināts šajā lietā, un daži mediji ziņo, ka tas varētu notikt jau pirmdien.

1995.gadā Baladūram nesekmīgi kandidējot uz prezidenta amatu, Sarkozī bija viņa priekšvēlēšanu štāba preses sekretārs. Prokuratūra uzskata, ka Baladūra kampaņa daļēji tika finansēta no līdzekļiem, kas iegūti izkārtojot zemūdeņu pārdošanu Pakistānai. Sarkozī gan noliedz, ka viņam būtu bijusi jebkāda saistība ar kampaņas finansēšanu.

Partiju finansēšanas skandāli Francijā ir ierasta parādība, taču zemūdeņu pārdošanas darījums kļuvis īpaši delikāts pēc tam, kad izskanēja apgalvojumi, ka 2003.gadā Karači notikušo sprādzienu, kurā gāja bojā 11 franču inženieri, pasūtījuši pakistāniešu aģenti, kas apieti kukuļos saņemto līdzekļu sadalīšanā.

Tikmēr bijušajam iekšlietu ministram Brisam Ortefē, kurš gatavojas uzņemties Sarkozī priekšvēlēšanu kampaņas vadību, varētu nākties atbildēt policijai uz jautājumiem par tālruņa zvanu vienai no pagājušajā nedēļā aizturētajām amatpersonām.

Ortefē aizdomās turamajam zvanīja, lai brīdinātu, ka viņa sieva, ar kuru tas dzīvo šķirti, sākusi runāt ar izmeklētājiem. Policija šo telefonsarunu noklausījās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits