Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Francijas valdība ķeras pie nācijas svētā grāla

Eiropas Savienības (ES) oficiālā statistikas biroja Eurostat jaunākie dati liecina, ka janvārī bezdarba līmenis bloka trešajā lielākajā ekonomikā Francijā bijis 10,2% (ES 28 dalībvalstīs vidēji – 8,9%). Pēdējo reizi zem 10% tas bija 2012. gada septembrī. Valstī ilgstoši ir arī ļoti augsts jauniešu (jaunāki par 25 gadiem) bezdarbs, janvārī – 25,9% (ES vidēji – 19,7%).  
Lai samazinātu ilgstoši augsto bezdarbu, Francijas sociālistu valdība ķērusies klāt nācijas "svētajam grālam" – darba likumam, kas līdz šim maksimāli ir sasaistījis rokas darba devējiem un aizsargājis strādājošos no atlaišanas. Valdība plāno likuma grozījumus, pret kuriem iestājas ietekmīgās arodbiedrības un studentu organizācijas. Reformu īstenošana būs nopietns pārbaudījums Francijas prezidentam Fransuā Olandam, kuram nākamgad jācīnās par pārvēlēšanu. 

Nodarbinātības problēmas piespiedušas sociālistu valdību reformēt ietilpīgo darba likumu, kas ar 3400 lappusēm ir daudzkārt biezāks par Bībeli. Pašreizējā redakcijā likums nosaka, ka strādājošo darba nedēļa nedrīkst pārsniegt 35 stundas un darba devējiem ir faktiski neiespējami atlaist darbiniekus.  

"Kad darba devējs paraksta vienošanos ar darba ņēmēju, viņi praktiski sasaistās uz mūžu," Francijas Mazo un vidējo uzņēmēju organizācijas CGPME vadītājs Fransuā Aselēns sacīja The New York Times. "Ja vēlies atbrīvot darbinieku, rēķinies ar nopietniem juridiskiem un finansiāliem riskiem." 

Daudzi uzņēmēji Francijā vilcinās pieņemt darbiniekus pastāvīgā darbā, jo baidās, ka grūtākos laikos viņiem tos būs sarežģīti atlaist. Pagājušajā gadā 90% no jauna radīto darbvietu bija ar īstermiņa līgumiem un zemu atalgotas.

Visbiežāk tās aizņēma gados jauni cilvēki. Premjerministra Manuela Valsa valdības piedāvātie likuma grozījumi paredz aizvākt daļu no šķēršļiem, kas kavē darba devējus radīt jaunas ilgtermiņa darbvietas. Plāns paredz noteikt ierobežojumus kompensāciju apmēram par atbrīvošanu no darba. Pašlaik darba tiesas tiesnešiem ir gandrīz neierobežotas iespējas piespriest izmaksāt milzīgus atlaišanas pabalstus. 

Reformas paredz atļaut atsevišķiem darba devējiem noteikt darbiniekiem garāku darba nedēļu, kā arī precīzāk definē, kad uzņēmumi var atlaist darbiniekus "ekonomisku apsvērumu dēļ". Likuma grozījumos arī ierakstīts, ka drīkstēs atlaist strādniekus, kuri noraidīs īslaicīgu darba slodzes pieaugumu gadījumos, kad tas būs nepieciešams uzņēmumam.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet pirmdienas, 14. marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits