Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ierosina noteikumu maiņu Šengenas zonai

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers ikgadējā runā Eiropas Parlamentā par stāvokli Eiropas Savienībā pagājušajā nedēļā izteica pārliecību, ka ES ārējo robežu aizsardzības stiprināšanai jāļauj Bulgārijai un Rumānijai pievienoties cilvēku pārvietošanās brīvību nodrošinošajai Šengenas zonai. Taču viņa cerībām piepildīties ātri varētu nebūt lemts, jo Vācija un Austrija jau paudušas noraidošu attieksmi pret Šengenas zonas paplašināšanu, pirmdien vēsta avīze Diena.

Vienlaikus piecas Šengenas līguma valstis jau ierosinājušas izdarīt izmaiņas vienošanās noteikumos, kas paredzētu līdz pat četriem gadiem pagarināt termiņu, uz kuru dalībvalstis var atjaunot robežkontroli ar citu Šengenas līguma valsti, ja radušās bažas par nekontrolējamu migrāciju vai terorisma draudiem. Arī ES iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls, lai gan izteicis viedokli, ka migrācijas krīzes dēļ atjaunotā iekšējo robežu kontrole vairs neesot nepieciešama, tomēr vienlaikus piebildis, ka Šengenas līguma dalībvalstīm būtu jādod lielākas pilnvaras ātrai rīcībai terora apdraudējuma gadījumā.

Junkers runā, ieskicējot ES nākotni, teica, ka Rumānijai un Bulgārijai jāļauj pievienoties Šengenas zonai, jo tās izpildījušas visus tehniskos kritērijus. "Ja vēlamies stiprināt mūsu ārējās robežas aizsardzību, tad mums nekavējoties jāatver Šengenas brīvās pārvietošanās zona Bulgārijai un Rumānijai. Mums arī jāļauj Horvātijai pievienoties Šengenas līgumam, tiklīdz tā izpilda visus nosacījumus," Eiropas Komisijas prezidenta teikto citē Bloomberg.

Rumānija un Bulgārija, kas pievienojās ES 2007. gadā, jau labu laiku ir izpildījušas nosacījumus, taču līdz šim tām nav izdevies iegūt politisku atbalstu no citām Šengenas līguma valstīm. Atsevišķas ES valstis paudušas viedokli, ka Bulgārijai un Rumānijai nav izdevies panākt pietiekamu progresu tieslietu reformā un cīņā pret korupciju.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 18. septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

hmm
h
Lai stiprinātu Šengenas valstu drošību, ir nevis jāpievieno jaunas valstis, bet gan ir jāizslēdz tās valstis, kas nenodrošina savu robežu drošību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits