Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kemerons: Lielbritānija netiks izolēta no Eiropas Savienības

Neskatoties uz jauna visaptveroša Eiropas Savienības (ES) līguma nepieļaušanu, Lielbritānija netiks izolēta no ES, piektdien paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons. Tomēr Kemerons atzina, ka Lielbritānijas attiecības ar bloku ir mainījušās.

Kā ziņots, ES līderi Briselē notiekošajā samitā piektdien nespēja panākt vienošanos par jaunu līgumu, kas attiektos uz visām 27 bloka dalībvalstīm, lielākos iebildumus paužot tieši Lielbritānijai, jo tā vēlējās īpašas garantijas valsts finanšu sektoram.

Tomēr vēlāk atlikušās 26 bloka dalībvalstis principiāli vienojās piedalīties jaunā eirozonas fiskālās disciplīnas līgumā.

"Mēs netiekam izslēgti, mēs esam Eiropas Savienībā, mēs esam [Eiropas] vienotā tirgus vadošā dalībvalsts," paziņoja Kemerons."Aizsardzības ziņā mēs esam vadošā [ES] dalībvalsts NATO, arī Eiropas ārpolitikas virzīšanā mēs esam viens no vadošajiem spēlētājiem," uzvērta Lielbritānijas premjerministrs.

"Bet, nē, mēs neesam vienotajā valūtā, mēs nevēlamies vienoto valūtu, mēs neesam arī Šengenas zonā, un es esmu priecīgs, ka mēs neesam," viņš piebilda.

Kemerons arī pauda viedokli, ka Lielbritānijas atteikšanās atbalstīt Eiropas mēroga stingrākas budžeta politikas vienošanos noteikt atstās iespaidu uz Lielbritānijas attiecībām ar ES. Tomēr Lielbritānijas un ES attiecību pamats ir palicis tāds pats kā iepriekš - vienotais tirgus, tirdzniecība, investīcijas, kā arī izaugsmes un darba vietu nodrošināšana.

Kā vēstīts, samitā eirozonas līderi vienojušies valstu konstitūcijās iestrādāt tā dēvētos zelta noteikumus, lai pastiprinātu budžetu disciplīnu un novērstu parādsaistību krīzes atkārtošanos.

Tā dēvētais strukturālais deficīts, kas neietver tādus vienreizējus faktorus kā parādsaistību maksājumus un ekonomikas ciklu, nedrīkstēs pārsniegt 0,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Eiropas līderi arī paredzējuši noteikt automātiskas sankcijas valstīm, kuru budžeta deficīts pārsniegs 3% no IKP, ja vien pret to īstenošanu nebalsos trīs ceturtdaļas valstu.

Pēc teju desmit stundu ilgām apspriedēm līderi vienojušies, ka Eiropas Stabilitātes mehānismam, kas nākamgad aizstās Eiropas Finanšu stabilitātes fondu, netiks piešķirta bankas licence, kas tam ļautu piesaistīt Eiropas Centrālās bankas fondus. Tikmēr attiecībā uz eiroobligāciju emitēšanu sanāksmē vienošanās nav panākta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits