Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

Klimata izmaiņu dēļ Eiropā jaunus inficēšanās riskus rada invazīvās odu sugas

Klimata izmaiņu atnestais siltums radījis labvēlīgus apstākļus odu invazīvo sugu izplatībai Eiropā, kas varētu būt vainojama pie inficēšanās gadījumu skaita pieauguma ar Denges drudzi un citiem vīrusiem, vēsta BBC.

Apdraudējums ir tiks liels, ka pat tik tālu uz ziemeļiem kā Francijas galvaspilsētā Parīzē, kur jūlija beigās notiks olimpiskās spēles, varasiestādes sākušas odu monitoringu un to izķeršanu īpašās lamatās.

Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centrs (ECDC) paziņojis, ka invazīvās odu sugas konstatētas vismaz 13 Eiropas Savienības dalībvalstīs. Īpaši šo sugu radītais apdraudējums Eiropā audzis pēdējās divās desmitgadēs. Āzijas tīģerodi (Aedes albopictus), kas tiek uzskatīti par visinvazīvāko odu sugu pasaulē, pašlaik izplatoties pa Eiropu no to līdzšinējās "bāzes nometnes" kontinenta dienvidos. ECDC vēsta, ka to pastāvīga klātbūtne konstatēta Austrijā, Bulgārijā, Horvātijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Ungārijā, Itālijā, Maltā, Portugālē, Rumānijā, Slovēnijā un Spānijā. Tie noķerti arī Beļģijā, Kiprā, Čehijā, Nīderlandē un Slovākijā. Nesen novēroti arī Zviedrijā, Lielbritānijā. Āzijas tīģerodi izplata tādas slimības kā Denges drudzis, Čikunguņjas drudzis un Zikas vīrusslimība, kas kādreiz bija tipiskas daļai Āfrikas, Āzijas un Ameriku.

Cita suga – Dzeltenā drudža odi (Aedes aegypti), kas izplata gan dzelteno drudzi, gan citas slimības, jau radusi pastāvīgu "mājvietu" Kiprā. Eksperti uzskata, ka to potenciālā izplatība uz citām Eiropas daļām rada bažas tieši slimību izplatīšanas dēļ.

Denges drudža uzliesmojumu skaits Eiropā pēdējos gados pieaudzis. Pērn tika reģistrēti astoņi daudzskaitlīgi inficēšanās incidenti Francijā, četri – Itālijā un divi – Spānijā. Lielākoties Eiropā konstatētie inficēšanās gadījumi ir "atvestie" – tādu pērn bijis gandrīz pieci tūkstoši. Taču aug vietējās inficēšanās gadījumu skaits: 130 vietēji inficējušos 2023. gadā, salīdzinot ar 71 gadījumu gadu pirms tam.

Eiropā vairāk reģionos nekā līdz šim konstatēta arī Rietumnīlas vīrusa izplatība, turklāt kādai personai Dienvidspānijā inficēšanās atklāta jau pat tik agri kā marta mēnesī. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits