Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Lehs Valensa gatavs pamest Poliju pēc kārtējiem apvainojumiem

Polijas eksprezidents un brīvības cīnītājs Lehs Valensa paziņojis, ka gatavs aizbraukt no dzimtenes pēc tam, kad izskanējuši kārtējie apvainojumi par viņa agrāko saistību ar komunistu režīmu, ziņo BBC.


Šoreiz L.Valensu saniknojusi nesen izdota grāmata, kurā atkal izteikti apvainojumi, ka viņš pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados sadarbojies ar Polijas slepenpoliciju, nododot tai ziņas par saviem kolēģiem Gdaņskas kuģubūvētavā. Tajā arī teikts, ka bijušajam politiķim ir ārlaulības bērns. Grāmatu sarakstījuši vēsturnieki no Polijas Nacionālās piemiņas institūta, kas izmeklē komunisma ēras noziegumus.


Tādēļ L.Valensa pimdien sacīja, ka apsver domu pamest Poliju un atdot viņam 1983.gadā piešķirto Nobela Miera prēmiju, ja likums un tiesa neaizsargās bijušā prezidenta dzīvesstāstu no "nesodītiem uzbrukumiem". "Fašisti un komunisti slepkavoja, bet viņi nogalināja savus ienaidniekus," sacīja L.Valensa. "Šeit teik nogalināti draugi un patrioti, bet par kādu cenu? Vēsturniekiem ir jāizlemj vai tas nāk par labu Polijai, vai tikai atkārto maz ticamas blēņas."


2000.gadā īpaši izveidota tiesa atzina, ka L.Valensam izvirzītās apsūdzības spiegošanā ir nepatiesas. Tiesneši secināja, ka komunistu laika drošības dienesta aģenti viņa lietai pievienojuši kompromitējošus dokumentus, lai tā laika opozīcijas līderis nesaņemtu Nobela Miera prēmiju.


Arī Polijas premjerministrs Donalds Tusks izteicis atbalstu L.Valensam, sakot, ka šāda veida grāmatas ir politiski motivētas.


L.Valensa vadīja Solidaritāti - pirmo brīvo arodbiedrību padomju bloka valstīs. 1980.gadā tā meta izaicnājuma cimdu komunistu valdībai, sarīkojot darbineku streiku Gdaņskas kuģubūvētavā, bet deviņus gadus vēlāk piedalījās arī režima gāšanā.


1990.gadā L.Valensa tika ievēlēts par pirmo postkomunisma perioda Polijas prezidentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits