Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lietuva par bēgļiem: Mazajām valstīm jāizrāda solidaritāte, kādu tās saņēmušas iepriekš

Arī Lietuva līdzīgi kā citas Eiropas Savienībs (ES) valstis iebilst pret obligātām kvotām bēgļu uzņemšanā, taču brīvprātīgi ir apņēmusies uzņemt 1105 cilvēkus, intervijā Latvijas Radio pavēstīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Viņš uzsvēra, ka daudzi bēgļu krīzi uztver kā lielāko izaicinājumu Eiropas Savienības vēsturē un tieši tā uz to arī būtu jāskatās. No mazāko ES valstu puses būtu jāizpaužas solidaritātei, kādu tās no bagātākajām ES valstīm saņēmušas sev svarīgos jautājumos. "Mūsu mazo valstu loma ir izrādīt tādu pašu solidaritāti, kādu esam saņēmuši no mūsu sabiedrotajiem gan militārajā jomā, gan tad, kad saskārāmies ar ekonomiskajām grūtībām. Tieši tādēļ mēs esam oficiāli paziņojuši, ka mūs apmierina [Eiropas Komisijas] priekšsēdētāja [Žana Kloda] Junkera priekšlikums. Lietuvā mēs esam gatavi brīvprātīgi - to es gribētu uzsvērt - uzņemt 1105 bēgļus," pauda Linkevičs.

Viņš norādīja, ka Lietuvai un Latvijai bēgļu problēma ir diezgan sveša, ko ikdienā neredzam, un žēl, ka ES valstu ministriem pašlaik nav izdevies vienoties pat par minimālo risinājumu. Pēc Lietuvas ārlietu ministra domām, citi priekšlikumi, ko Eiropas Komisijas priekšsēdētājs ir piedāvājis savas runas laikā, ir visnotaļ konstruktīvi. "Te es domāju gan integrētu robežkontroli, gan bēgļu uzņemšanas centrus, kas šobrīd nav pārāk efektīvi, gan citus risinājumus, kas skar problēmu cēloņus. Bet mums ir jābūt reālistiskiem un jātiek galā jau šodien vispirms ar 40 000 un tad vēl ar 120 000 bēgļu. Tāpat būtu jāatdala ekonomiskie migranti no cilvēkiem, kuri glābjas no kara šausmām. Ir jāizrāda ne tikai līdzcietība, bet arī jārīkojas kā civilizētai sabiedrībai pienāktos," klāstīja Linkevičs.

Uz jautājumu, kā Lietuva nonākusi līdz lēmumam par brīvprātīgu 1105 bēgļu uzņemšanu, ministrs atbildēja, ka tas aprēķināts, balstoties uz zināmiem loģiskiem kritērijiem, no kuriem svarīgākie ir iekšzemes kopprodukta lielums un valsts iedzīvotāju skaits. Pastāv arī citi kritēriji, bet šie ir svarīgākie. "Mēs uzskatām, ka tas ir godīgs aprēķins un mums tas būtu jāuzņem nopietni. Tas ir viss, ko es te varu pateikt," piebilda ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits