Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Lietuvas ministrs: Uz Zviedriju pārbraukusī irākiešu ģimene var zaudēt tiesības ceļot pa Eiropu

Ja irākiešu patvēruma meklētāju ģimene, kas no Lietuvas pirms vairāk nekā mēneša aizbrauca uz Zviedriju, uzkavēsies tur pārāk ilgi, tā var zaudēt tiesības brīvi pārvietoties pa Eiropas Savienības (ES) teritoriju, norādījis Lietuvas iekšlietu ministrs Toms Žilinsks.

Pēc viņa teiktā, pagaidām irākieši ceļošanas noteikumus nav pārkāpuši, jo viņi, tāpat kā Lietuvas pilsoņi, ārvalstīs var uzturēties trīs mēnešus pusgadā vai sešus mēnešus gada laikā.

"Ja viņi Zviedrijā uzkavētos ilgāk nekā trīs mēnešus bez pārtraukuma, Zviedrijas dienesti viņus nosūtītu atpakaļ uz Lietuvu un šī ģimene pati tikai radītu sev problēmas brīvi pārvietoties - atgriezties Zviedrijā, ja viņi to vēlētos, vai [pārvietoties] pa visu ES," ministrs sacījis žurnālistiem.

Kā ziņots, šī irākiešu ģimene - divi pieaugušie un divi mazi bērni - ieradās Lietuvā no Grieķijas pagājušā gada decembrī saskaņā ar ES bēgļu uzņemšanas programmu. Ģimenei tika noteikta pagaidu tiesiskā aizsardzība, vēlāk tā tiesas ceļā mēģināja iegūt bēgļu statusu, bet šai lietā zaudēja.

Pirms nedēļas Lietuvas telekanāli ziņoja, ka irākiešu ģimene aizbraukusi uz Zviedriju.

Kā tobrīd ziņu aģentūrai BNS atklāja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Lietuvas Petrs Auštrevičs, kurš bija uzņēmis šos patvēruma meklētājus savā vasarnīcā, irākieši viņam sacījuši, ka dosies apciemot tuviniekus Zviedrijā.

"Viņi atsūtīja man īsziņu, ka viss ir kārtībā un ka mēs drīz redzēsimies. Es nezinu, kas notiks, negribu izteikt nekādus pieņēmumus," sacīja Auštrevičs.

Pēc viņa teiktā, vasarnīcā palicis ne mazums irākiešiem piederošu mantu.

Tā kā ģimene bijusi prom no Lietuvas ilgāk par mēnesi, tā zaudēs Lietuvas valsts maksāto pabalstu.

ES bēgļu pārvietošanas programma Lietuvai paredz līdz nākamā gada beigām kopumā uzņemt 1105 bēgļus un patvēruma meklētājus. Nepilna gada laikā valsts uzņēmusi 82 cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits