Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

NATO 1981.gadā nesaskatīja padomju iebrukuma draudus Polijai

Dokumenti, kurus otrdien atslepenojusi NATO, liecina, ka 1981.gada decembrī alianse nav ticējusi iespējamajam PSRS iebrukumam Polijā, vēsta Polijas Radio. "Nav informācijas par [PSRS] lēmumu vai karaspēka pārvietošanos," teikts vienā no atklātībai nodotajiem dokumentiem. Dokumenti publicēti, pieskaņojoties 30.gadskārtai kopš karastāvokļa izsludināšanas Polijā.

NATO toreizējais viedoklis ir pretstatā ar Polijas komunistiskā režīma pēdējā līdera Voiceha Jaruzeļska apgalvojumiem, ka karastāvokļa izsludināšana bijusi "mazākais ļaunums", kas ļāvusi novērst padomju karaspēka iebrukumu.

Toreizējais komunistiskais režīms 1981.gada 13.decembrī izsludināja karastāvokli, cenšoties apspiest antikomunistisko kustību, kuras vadību bija uzņēmusies neatkarīgā arodapvienība Solidaritāte. Pēc karastāvokļa izsludināšanas komunistiskā režīma varasiestādes internēja tūkstošiem Solidaritātes aktīvistu, bet 100 cilvēki tika noslepkavoti.

NATO otrdien publiskojusi aptuveni 200 dokumentus, bet jau jūlijā atklātībai tika nodoti 70 atslepenoti dokumenti, kas tāpat liecināja, ka alianse tolaik nav prognozējusi padomju iebrukumu Polijā.

NATO norāda, ka otrdien atklātībai nodotie dokumenti sagatavoti pēc Polijas pieprasījuma, gatavojoties šīs nedēļas piemiņas pasākumiem. Kā vēsta alianse, Varšava uzsvērusi, ka dokumentiem "būs liela vēsturiska un zinātniska vērtība un tie padziļinās zināšanas par šo notikumu starptautisko kontekstu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits