Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Olands sola piedāvāt Eiropai jaunu izaugsmes ceļu

Solot piedāvāt Eiropai jaunu ceļu, kas veicinātu ekonomikas izaugsmi un ļautu izkāpt no parādu purva, savu darbu uzsācis jaunais Francijas prezidents Fransuā Olands, kurš līdz šim ir licis saprast, ka nepakļausies Vācijas uzspiestajai vispārējai taupības politikai, ko Berlīne uzskata par stūrakmeni veiksmīgai eirozonas krīzes pārvarēšanai.

Grib pārliecināt vāciešus

Otrdien Elizejas pilī Parīzē notika svinīga, bet pieticīga F. Olanda inaugurācijas ceremonija, kuras laikā jaunais prezidents teica savu pirmo uzrunu. Tajā viņš uzsvēra Eiropas nepieciešamību mainīt līdz šim uzņemto kursu ekonomiskās stabilitātes un izaugsmes atjaunošanā. «Eiropai ir nepieciešami plāni. Tai ir nepieciešama solidaritāte. Tai ir nepieciešama izaugsme,» sacīja Francijas prezidents. «Es mūsu partneriem piedāvāšu paktu, kas savienos nepieciešamību samazināt valstu parāda apmērus ar tik ļoti vajadzīgo ekonomikas stimulēšanu.»

F. Olands ar svinībām neaizrāvās un jau otrdien pēcpusdienā devās uz Berlīni, lai tiktos ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura plecu pie pleca ar līdzšinējo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī ir vadījusi centienus apvaldīt eirozonas parādu krīzi.

Visticamāk, ka tikšanās, kas beidzās vēlu vakarā, laikā Francijas prezidents mēģināja panākt, lai A. Merkele maina nostāju jautājumā par vienotu eirozonas parādzīmju izlaišanu, kas, viņaprāt, līdzsvarotu aizņemšanās cenas starptautiskajos finanšu tirgos, vai arī par atļauju Eiropas Centrālajai bankai sniegt tiešu finanšu palīdzību valstīm. Līdz šim Berlīne ir bijusi pret šādiem soļiem. Vācija arī oponē F. Olanda prasībai pārskatīt Eiropas Savienības (ES)fiskālās disciplīnas līgumu, iekļaujot tajā uzdevumus ekonomikas izaugsmes veicināšanai.

Tajā pašā laikā vācieši ir devuši mājienus, ka viņi varētu runāt par elastīgāku ES strukturālo fondu izmantošanu, lielāku Eiropas Investīciju bankas lomu un par īpašām parādzīmēm, lai atbalstītu infrastruktūras projektus tādās ekonomisko problēmu māktās eirozonas valstīs kā Spānija.

Daudz vienojoša

Pēdējos mēnešos F. Olands un A. Merkele ir atradušies konfliktējošā stāvoklī, jo pirmais sola tērēt, lai panāktu ekonomisko uzrāvienu, bet otrā uzstāj uz stingriem taupības pasākumiem. Tas ir radījis bažas, ka Eiropas lielāko ekonomiku vadītāji nespēs sadarboties, lai risinātu eirozonas problēmas.

Tomēr abiem politiķiem pietuvināti cilvēki uzskata, ka Francijas prezidenta un Vācijas kancleres pretrunas aizēno vienojošās lietas - abi ir vienaudži (dzimuši 1954. gadā), gan A. Merkele, gan F. Olands pēc nokļūšanas augstajos amatos vēlas turpināt pēc iespējas vienkāršāku dzīvi. «Viņi abi ir ļoti humāni: nesarežģīti un nepretenciozi. Abiem ir laba humora izjūta. Cilvēki, kas viņus pazīst, jūt, ka viņi satiks labāk nekā A. Merkele ar N. Sarkozī,» kāds vārdā neminēts F. Olanda padomnieks sacījis aģentūrai Reuters. Bet galvenā abus līderus vienojošā lieta esot ticība plašākai Eiropas integrācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits