Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētījums: Eiropā puse Covid-19 nāves gadījumu ir aprūpes namos

Eiropā aptuveni puse ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu ir veco ļaužu aprūpes namos, tomēr daudzi no tiem oficiālajos datos netiek iekļauti vai netiek reģistrēti kā tādi, kas ir saistīti ar pandēmiju, teikts otrdien publiskotā pētījumā.

Aprūpes namu iemītnieku nāves gadījumu proporcija vispārējā ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu statistikā piecās Eiropas valstīs ir robežās no 42% Beļģijā līdz 57% Spānijā, konstatēts pētījumā, ko veikusi Londonas Ekonomikas skolā bāzētā komanda.

Starptautiskā Ilgtermiņa aprūpes politikas tīkla (LTCPN) pētnieki izvērtējuši arī oficiālos datus un mediju informāciju no Itālijas, Francijas un Īrijas.

Tikai dažās valstīs aprūpes namu iemītnieku un darbinieku testi tiek veikti sistemātiski, līdz ar to veikt aplēses par inficēšanās un nāves gadījumu skaitu ir sarežģīti, norāda pētnieki.

"Ņemot vērā, ka nav konsekventas testēšanas, šķiet, labākais veids, kā veikt aprēķinus par Covid-19 ietekmi uz mirstību aprūpes namos, ir, salīdzinot mirstības datus pandēmijas laikā ar mirstības datiem šajā pašā gada laikā iepriekšējos gados," skaidro pētnieki.

Izziņotie dati nav salīdzināmi valstu starpā informācijas daļu iztrūkuma dēļ, kā arī tāpēc, ka tiek izmantotas atšķirīgas datu apkopošanas sistēmas.

"Centieniem novērst un savaldīt Covid-19 izplatību aprūpes namos ir daudzi izaicinājumi, un trūcīgais liecību apjoms ir viens no tiem," tviterī skaidroja viena no pētījuma autorēm Adelina Komasa-Errera.

Top komentāri

Sociālaisbudžets
S
Jūtos tik atvieglots... ka trūkst vārdu... lai to politkorekti pateiktu.
aprūpes namos mirst katru gadu
a
varam paralizēt gan ekonomiku, gan normālas mācības, gan arī vēl bargāk sodīt tos, kuri uzrauj basketu vai iesaistās citās aktivitātēs, bet nevaram apturēt veco ļaužu došanos mūžībā. Tā bija pirms C-19 un tā arī būs pēc C-19.
Krējums Saldais
K
""Ņemot vērā, ka nav konsekventas testēšanas, šķiet, labākais veids, kā veikt aprēķinus par Covid-19 ietekmi uz mirstību aprūpes namos, ir, salīdzinot mirstības datus pandēmijas laikā ar mirstības datiem šajā pašā gada laikā iepriekšējos gados," skaidro pētnieki..." . . . . . . Ne tikai pansionātos. Jāsalīdzina mirstība pa periodiem visur un vairākus gadus iepriekš. No parastās gripas katru gadu pasaulē nomirst līdz 2 miljoniem cilvēku. Nekādu karantīnu vai ārkārtas stāvokļu nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits