Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Polijas finanšu ministrs: ECB jāveic intervence, lai novērstu katastrofu

Eiropas Centrālajai bankai (ECB) ir jāveic "masveidīga" intervence, lai uzpirktu parādu piemeklēto eirozonas valstu obligācijas, citādi Eiropai draud katastrofa, kas var novest līdz karam, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Polijas finanšu ministrs Jaceks Rostovskis.

"Mums ir briesmīga izvēle .. vai nu masveidīga ECB intervence, vai katastrofa," ministrs sacīja intervijā Vācijas laikrakstam Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"[Eirozonas sabrukuma gadījumā] mēs zaudētu milzīgu daļu mūsu ekonomikas jaudas. Tas draud ar vēsturisku ekonomikas katastrofu, līdzīgu trīsdesmito gadu Lielajai depresijai, kas novestu pie kara Eiropā," piebilda Rostovskis.

Pasaules valstu līderi arvien palielina spiedienu uz  ECB, pieprasot, lai tā veiktu iedarbīgākus pasākumus parādu krīzes apkarošanai. Taču, neraugoties uz krīzes vēršanos plašumā,  ECB nav īstenojusi strauju un vērienīgu intervenci, kas varētu nomierināt tirgus, jo nevēlas uzņemties papildu riskus, uzpērkot parādos mākto eirozonas valstu obligācijas vēl lielākos apmēros.

Vācijas centrālā banka Bundesbank pat pilnībā iebildusi pret šādām obligāciju uzpirkšanām, norādot, ka tās liek šaubīties par  ECB neatkarību.

Rostovskis brīdināja, ka parādu krīzei var būt smagas sekas. "Ja mums neizdosies nomierināt tirgus, tad nav ne mazāko izredžu, ka krīze apstātos Itālijā. Tā izplatīsies uz visām valstīm eiro zonā. Es atkārtoju: uz visām valstīm, ieskaitot Vāciju," sacīja Rostovskis.

"Inficēšanās briesmas tagad ir lielākas nekā jebkad agrāk, un summas, kas vajadzīgas tās apturēšanai, arī ir pieaugušas, jo mēs rīkojāmies pārāk lēni," piebilda Polijas finanšu ministrs.

Vācijas ekonomikas ministrs Filips Rēslers šomēnes uzsvēra, ka ECB neplāno risināt ekonomikas problēmas ar papildu naudas drukāšanu, kā to dara Amerikas Savienotās Valstis.

Vāciju uztrauc divdesmito gadu pieredze, kad tās centrālā banka sadrukāja pārāk daudz naudas, izraisot hiperinflāciju un ekonomikas sabrukumu, kas veicināja Ādolfa Hitlera nākšanu pie varas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits