Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sāk novākt sastatnes no atjaunotā Parīzes Dievmātes katedrāles jumta torņa

Francijas galvaspilsētā šonedēļ sākta celtniecības sastatņu novākšana no atjaunotā Parīzes Dievmātes katedrāles jumta torņa. Paredzams, ka tornis un jumts pilnībā būs redzams laikā, kad Parīzē 26. jūlijā tiks atklātas vasaras olimpiskās spēles, vēsta AFP.

Restaurācijas institūcija Etablissement Public paziņojusi, ka sastatņu demontāža turpināsies vēl vairākus mēnešus. Sastatņu augstums pie torņa sasniedza 100 metru, tās svēra 600 tonnu un sastāvēja no 70 tūkstošiem metāla detaļu. Jau decembrī torņa smailē tika atjaunots lielais krusts un uzmontēts jauns apzeltīts gailis tā vietā, kurš tika iznīcināts liesmās 2019. gada 15. aprīļa ugunsgrēkā. Jaunā gaiļa dizainers arhitekts Filips Vilnēvs tā iesvētīšanas laikā decembrī intervijā BBC stāstīja, ka tā liesmu veidā izveidotie spārni esot apliecinājums, ka "katedrāle var atdzimt no pelniem kā fēnikss".

Sākotnēji Francijas prezidents Emanuels Makrons solīja, ka UNESCO pasaules mantojuma objektu sarakstā iekļautā katedrāle tiks atjaunota līdz olimpisko spēļu atklāšanai, taču pēc restaurācijas darbu aizkavēšanās atjaunotās katedrāles oficiālā atklāšana pārcelta uz šā gada decembri.

France24.com atzīmē, ka joprojām nav noskaidrots katedrāles aizdegšanās iemesls taču netiekot uzskatīts, ka ugunsgrēks izraisīts apzināti.

Katedrāles restaurācijas vadītājs Filips Žosts intervijā BBC pastāstīja, ka tās gaitā daudz pūļu pielikts, lai nodrošinātu, ka turpmāk katedrāle būs labāk pasargāta pret liesmām. "Esam izvietojuši daudz ugunsaizsardzības iekārtu, to skaitā ūdens izsmidzinātājus bēniņos, kur atrodas ozolkoka karkass un torņa konstrukcijas. Šī ir pirmā katedrāle Francijā, kurā tas izdarīts," teica F. Žosts. Atjaunoti arī vairāki desmiti skulptūru, kā arī fasādi rotājušās gargujas, reliģiskie simboli un ornamenti.

Februāra sākumā publicētajā pastorālajā vēstulē Parīzes arhibīskaps Lorāns Ulrihs nāca klajā ar atjaunotās katedrāles atklāšanas pasākumu plānu. Paredzams, ka dažādas svinības un svētceļnieku gājieni par godu atklāšanai notiks no 8. decembra līdz pat 2025. gada 8. jūnijam. 15 dienu pirms katedrāles atkalatklāšanas lielā procesijā pa Parīzes ielām katedrālē atgriezīsies ugunsgrēku pārdzīvojusī Dievmātes skulptūra, kas tapusi XIV gadsimtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits