Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spānijas premjers aicina uz sarunām ar Putinu par kara izbeigšanu Ukrainā

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess trešdien Pasaules ekonomikas forumā Davosā aicināja uz sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par kara izbeigšanu Ukrainā.

"Ir svarīgi, lai mēs uzturētu kontaktu arī ar Putinu," sacīja Sančess. "Es, piemēram, stingri atbalstu to, ka Francijas valdība un Vācijas valdība (..) uzņemtos vadošo lomu šajā ziņā."

Sančess sacīja, ka būtu iespējams atgriezties pie sarunām, kurās piedalītos Vācija, Francija, Krievija un Ukraina, tā sauktajā Normandijas formātā, kas tika izveidots pirms Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

Citām Eiropas Savienības (ES) valstīm vajadzētu atbalstīt Parīzi un Berlīni šādā iniciatīvā, sacīja Sančess.

Atbildot uz jautājumu, vai Putins Rietumu gatavību sarunām varētu uztvert kā vājuma pazīmi, Sančess sacīja: "Nē, es tā nedomāju."

Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Albaress pirms tam pauda šaubas par kaujas tanku "Leopard" piegādāšanu Ukrainai no Spānijas, sakot, ka "šī iespēja šobrīd netiek apspriesta".

Albaress tomēr neizslēdza šo tanku piegādāšanu vēlākā termiņā un atsaucās uz piektdien gaidāmo sanāksmi Ramšteinas aviobāzē Vācijā. Spānija dod priekšroku šādu lēmumu pieņemšanai "kopīgi un vienoti", viņš uzsvēra.

"Spānijas attieksme šajā karā ir darīt to, ko mēs uzskatām par vislabāko katrā stadijā, lai palīdzētu ukraiņiem aizstāvēt savu suverenitāti un teritoriālo integritāti un iespējami drīz nest mieru šai valstij," sacīja Spānijas ārlietu ministrs.

Šie izteikumi atspoguļo viedokļu atšķirības Spānijas valdībā. Sančesa kreisi centriskās Spānijas Sociālistiskās strādnieku partijas (PSOE) partnere valdībā ir nelielā kreisā partija "Unidas Podemos" ("Vienoti mēs varam"), kurai ir kritiska attieksme pret ieroču piegādēm Ukrainai. 

Mediji jūnijā ziņoja, ka Spānija apsver vecāka modeļa tanku "Leopard 2 A4" piegādi Ukrainai. 53 šādi tanki kopš 2012.gada ir uzglabāti neizmantoti armijas objektā Saragosā.

Pēc vairākas nedēļas izskanējušiem pieņēmumiem par šādu piegādi Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa augustā paziņoja, ka šie tanki ir "absolūti nelietojamā stāvoklī" un vairs nav iespējams tos saremontēt. Šis atzinums izraisīja pārsteigumu militārajās aprindās.

Spānijai ir pavisam 108 tanki "Leopard 2 A4" un 229 tanki "Leopard 2E", kas ir Spānijas prasībām pielāgota tanku "Leopard 2A6" versija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits