Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Starp Lielbritānijā atbrīvotajiem vergiem ir arī viens Latvijas valstspiederīgais

Starp Lielbritānijā no verdzības atbrīvotajiem strādniekiem ir arī viens Latvijas valstspiederīgais, liecina britu policijas sniegtā informācija.

Kā ziņots, Lielbritānijā nomaļā īru klejotāju nometnē no faktiskas verdzības apstākļiem nedēļas nogalē izglābti 24 strādnieki, kuru vidū ir arī vairāki austrumeiropieši.

Kā pavēstīja Lielbritānijas policija, starp upuriem ir viens vīrietis no Latvijas, viens no Lietuvas, trīs no Polijas. Divu cilvēku nacionalitāte nav noskaidrota, bet pārējie ir briti.

Deviņi no upuriem pametuši slimnīcu, kur viņi tika nogādāti, un atteikušies sadarboties ar policiju. Pārējie 15 cietušie turpina ārstēties slimnīcā.

Vergu nometnē aizturēti četri vienai ģimenei piederīgi īru vīrieši, kā arī viena sieviete pēdējā grūtniecības trimestrī.

30 gadus vecajam Tomijam Konorsam, 19 gadus vecajam Patrikam Konorsam, 34 gadus vecajam Džeimsam Konorsam un 23 gadus vecajam Džimijam Konorsam otrdien Lutonas miertiesā tiks izvirzītas apsūdzības par cilvēku turēšanu gūstā un spaidu darbu organizēšanā.

Policija turpina izmeklēšanu, lai novērtētu citu apsūdzību iespējamību, kā arī citus upurus. Britu policija meklē vēl divus aizdomās turētos.

Pēc vairākus mēnešus ilgas izmeklēšanas britu policija nedēļas nogalē veica kratīšanu kādā īpašumā Bilingtonā, Bredvordšīras grāfistē, atklājot šokējošu ainu, kas līdzinājusies kara laika koncentrācijas nometnēm.

Nožēlojamos būceņos policisti atraduši 24 verdzībā iesaistītus vīriešus. Gūstekņi turēti šausminošos apstākļos. Daži bijuši spiesti dzīvot zirgu pārvadāšanai domātos furgonos un suņu būdās, bet citi - vecās nojumēs.

Policistiem agrā svētdienas rītā ieņemot nometni, likumsargiem pavērās šokējoša aina ar nobadinātiem un paverdzinātiem cilvēkiem, kas bija ar darba solījumiem pievilināti zupas virtuvēs un sociālās palīdzības dienestos.

Pēc ierašanās nometnē upuri iebiedēti un fiziski ietekmēti, viņiem atņemtas mantas un noskūti mati.

Upuri nodarbināti dažādos smagos fiziskos darbos, piemēram, ielu bruģēšanā un drupu novākšanā, jo viņu nodarbināšana bijusi lētāka par tehnikas īrēšanu.

Vismaz viens no vīriešiem verdzības apstākļos nodarbināts 15 gadus.

"Nometnē atrastie vīrieši ir ļoti sliktā fiziskā stāvoklī, un viņi dzīvoja šokējoši netīros un šauros apstākļos," sacīja policijas inspektors Šons O'Nīls.

"Tur bija grausti un veci furgoni. Mēs domājam, ka viņi tur dzīvoja un strādāja faktiskas verdzības apstākļos, daļa no viņiem dažas nedēļas, bet citi gadiem ilgi," sacīja policijas pārstāvis.

"Viņi tika savervēti, un viņiem tika apsolīts, ka, ierodoties šeit, viņiem tiks maksātas 80 mārciņas (65 lati) dienā, par viņiem parūpēsies un piešķirs uzturu un naktsmājas," atzīmēja detektīvs.

"Bet, kad viņi šeit ieradās, (..) viņi tika turēti zirgu furgonos, suņu būdās un vecos treileros. Viņi bija spiesti strādāt bez atalgojuma, saņemot ļoti, ļoti mazu pārtikas devu," viņš piebilda.

Vienlaikus britu sabiedrībā izcēlusies diskusija, kāpēc policija nav reaģējusi uz senākiem ziņojumiem par šo nometni.

Kopš 2008.gada policijā vērsušies 28 cilvēki, kas izbēguši no nometnes un liecinājuši par dzīves apstākļiem tajā.

Policijas reids nometnē veikts pēc vairākus mēnešus ilgas slepenas operācijas. Aizdomās turētajiem tiks izvirzītas apsūdzības saskaņā ar pagājušā gadā spēkā stājušos verdzības apkarošanas likumu.

Operācija tika veikta svētdien, jo tā bija vienīgā nedēļas diena, kad "vergi" netika vesti uz darba vietām. Svētdienās viņiem bija jāuzkopj nometne.

Katru dienu piecos no rīta viņi sasēdināti mašīnās un vesti uz darba vietām Lielbritānijā. Daži pat nodarbināti Skandināvijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits