Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Zalužnijs atcelts no Ukrainas armijas virspavēlnieka amata; viņu nomaina Sirskis

Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs, kurš vadījis cīņu pret krievu iebrucējiem kopš atkātotā iebrukuma sākuma 2024.gada februārī, atcelts no līdzšinējā amata, bet viņa vietā iecelts līdzšinējais sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Sirskis

"Šodien pieņemts lēmums mainīt Ukrainas bruņoto spēku vadību. Esmu sirsnīgi pateicīgs Valērijam Fjodorovičam (Zalužnijam) par visiem viņa sasniegumiem un uzvarām," sociālās saziņas vietnēs pavēstīja aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

Neilgi pēc tam prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka virspavēlnieka amatā iecēlis Sirski.

Vienlaikus Zelenskis izteicies, ka vēlas, lai Zalužnijs, kas bauda lielu popularitāti, gan armijā, gan sabiedrībā, paliek viņa komandā.

Tikmēr Zalužnijs atzinis, ka pienācis laiks mainīt militāro stratēģiju karā pret Krieviju.

"2022.gada uzdevumi atšķiras no 2024.gada uzdevumiem. Tāpēc ikvienam arī jāmainās un jāpielāgojas jaunajai realitātei," pēc atcelšanas no amata, par ko baumas klīda jau labu laiku, izteicās Zalužnijs.

Zalužnija vadībā karadarbības pirmajos mēnešos, neskatoties uz krievu lielo pārsvaru, izdevās apturēt iebrucējus pie Kijivas un atsviest tos atpakaļ.

Taču pēc ilgi gaidītā pretuzbrukuma neveiksmes pagājušā vasarā, lai gan tās galvenais iemesls bija Rietumu bezgalīgā vilcināšanās ar nepieciešamā bruņojuma piegādēm, Zalužnijs sāka zaudēt Zelenska administrācijas labvēlību un atklātībā kļuva manāmas abu domstarpības.

"Šodien mums bija atklāta saruna par pārmaiņām, kādas nepieciešamas armijā. Par steidzamām pārmaiņām," teikts Zelenska paziņojumā, kas ceturtdien izplatīts sociālās saziņas vietnēs. "Es piedāvāju Zelenskim joprojām palikt Ukrainas valsts komandā. Būšu pateicīgs, ja viņš piekritīs."

Sirskis, kas stāsies Zalužnija vietā, komandēja ukraiņu zibenīgo pretuzbrukumu Harkivas apgabalā 2022.gada rudenī.

Pēc neveiksmīgā ukraiņu pretuzbrukuma pagājušā gada vasarā faktiski sācies ierakumu karš, kurā ukraiņiem arvien grūtāk atvairīt krievu pārspēka spiedienu, un Zelenskis aicinājis jauno armijas vadību izstrādāt jaunu stratēģiju krievu atsviešanai.

"2024.gads Ukrainai var būt veiksmīgs vienīgi tad, ja mēs izdarīsim efektīvas izmaiņas mūsu aizsardzības pamatos, kas ir Ukrainas bruņotie spēki," norādījis prezidents.

 

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits